Nekategorizirano

Pripraviti se je treba za množično prostovoljno testiranje

Premier Janša je sporočil, da so pristojna ministrstva dobila nalogo, da najpozneje do 5. decembra pripravijo vse potrebno za množično prostovoljno testiranje na koronavirus in vzpostavitev programa za registracijo kandidatov za prostovoljno testiranje.

Prvi so v Evropi z množičnim testiranjem začeli na Slovaškem na začetku novembra, in sicer z antigenskimi testi za vse, ki so starejši od deset let. Testirali sta se dve tretjini ljudi, pozitiven je bil odstotek testov. Novo testiranje pa naj bi se začelo 2. decembra. Množičnega testiranja si vsaj za del prebivalstva želi tudi avstrijska vlada.

Slovenija je konec oktobra sicer obseg testiranja začasno nekoliko zmanjšala, da bi razbremenili pritisk na laboratorije, a se je kmalu vrnila na testiranje vseh morebitno okuženih. Tedaj sta tako vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin kot predstojnik Inštituta za
mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec opozorila predvsem na to, da je izvedba množičnega testiranja prebivalstva izjemen logistični zalogaj.

Cilj množičnega testiranja bi bila predvsem informacija, kolikšen del prebivalstva je okužen. “To informacijo lahko dobimo samo, če vso Slovenijo testiramo naenkrat v razmeroma kratkem času,” je tedaj pojasnil Kacin. Težava bi lahko nastala tudi z dobavo tako velikega števila testov.

 

Mogoče vam bo všeč