Nekategorizirano

VIDEO: Radenci – pred 30. leti je v Pomurju z ustanovitvijo SDSS, predhodnico SDS, zadišalo po politični pomladi

Kongresno dvorano hotela Radin v Radencih si je Pomurska regijska koordinacija SDS izbrala za organizacijo svečane akademije, na kateri so se spomnili, kako se je pred 30. leti “svitala pomlad.”

Bil je 12. april 1989.leta, ko se je v Murski Soboti zbrala peščica hrabrih in zavednih, ki so z vero v srcu po boljšem jutri, sklenili, da tudi sami prispevajo košček v mozaiku demokratičnih procesov, ki so zajeli Slovenijo. Ustanovili so krajevno organizacijo Socialdemokratske zveze Slovenije.

Z zbranimi so spomine o teh usodnih trenutkih s precejšnjo mero čustev delili aktualni predsednik regijske koordinacije SDS za Pomurje Karlo Šooš, Silvo Šarkanj, ki se je takoj po vrnitvi iz JLA pridružil novonastali SDSS, bil nekaj let tudi regijski predsednik SDS. Da so bili zelo burni časi, polni upanja, pa tudi negotovosti, je priznal Šarkanj. Na prve demokratične volitve so se podali brez izkušenje, vendar z vero po uspehu. Zato so se na cvetno nedeljo, 8. aprila 1989 iskreno veselili volilne zmage koalicije Demos.

Tako Šarkanj, kakor tudi Herman Kisila sta opozorila na nujnost zmage pomladne opcije na letošnjih evropskih volitvah. “Demokratične sile Evropske ljudske stranke morajo dobiti večino v Evropskem parlamentu. Ne prepustimo to socialistom in liberalcem. Veste zakaj? Ker si še naprej želimo krščanske Evrope, v kateri bomo smeli tudi v prihodnje praznovati Veliko noč in ostale krščanske praznike. Evropa gre v čudno smer, zato storimo vse, da stranke slovenske desnice dobijo še kakšnega poslanca več. Pojdimo na volitve in pokažimo, da smo zmagovalci,” je še dejal Kisilak.

Zbrane je nagovoril tudi dr. Milan Zver, evropski poslanec in nosilec skupne liste SDS in SLS na majskih volitvah v EU parlament. Poudaril je, da verjame, da bo skupna lista SDS in SLS uspešna na volitvah. S skupno listo je stranka SDS znova dokazala povezovalnost in ne izključevalnost, kakor jo želijo prikazati nasprotniki. Dotaknil se je tudi problematike mladih, predvsem izseljevanja: »V zadnjih 10 letih je več kot 50.000 mladih šlo v tujino s trebuhom za kruhom, ker jim doma nismo ustvarili ugodnih poslovnih in življenjskih okoliščin.« Da je vseeno optimist in verjame, da se bo klima spremenila, kot se je leta 2004, ko je na državnozborskih volitvah zmagala stranka SDS in Slovenijo popeljala v boljši jutri. Evropski poslanec je še povedal, da je Slovenija po črpanju evropskih sredstev na samem dnu držav članic in kot ključen problem Evropske unije izpostavil varnost: »Ključen problem Evrope je varnost, toda v Evropski ljudski stranki imamo pravi odgovor na ta izziv. V prihajajočih letih bomo zagotovili 10.00 ljudi, ki bodo zavarovali zunanjo mejo. Le pod tem pogojem bomo lahko ohranili odprte notranje meje in prost pretok blaga ter storitev.«

Kandidatka za evropske volitve, domačinka Alja Domjan iz Radencev,  je zbrane opozorila, “da bomo na teh volitvah odločali o tem ali bo Slovenija gradila in soustvarjala Evropo, ki ohranja naš način življenja. Način življenja, ki temelji na krščanskih vrednotah, na svobodi in solidarnosti. Odločali bomo tudi o tem, ali bomo del Evrope, ki svojim državljanom zagotavlja varnost, učinkovito varovanje schengenske meje in preventivne ukrepe proti porastu terorizma,« je še dejala Domjanova. “Zato bo 26. maja štel vsak glas in da mi odločamo, kakšna bo Evropa v prihodnje,” je sklenila svoj nagovor zbranim.

Mogoče vam bo všeč