Volitve

VIDEO: Odprtje dveh razstav v Galeriji Murska Sobota

Sinoči se je v Galeriji Murska Sobota pripetilo odprtje dveh razstav. V osrednjem galerijskem prostoru in na balkonu so likovni publiki predstavili dela VENA PILONA (1896–1970), slikarja, grafika, risarja, fotografa in pisca. Gre za izbor iz stalne zbirke Pilonove galerije Ajdovščina. V mali galeriji pa so ob 25 letnici delovanja  predstavili dela članov DLUPP, Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije. Gre za eno od osmih regijskih društev likovnih umetnikov v Sloveniji, ki ima po smrti akademskega slikarja Franca Mesariča, še 22 članov.

Plod dobrega sodelovanja soboške Galerije in Pilonove galerije v Ajdovščini bo tudi otvoritev razstave iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota v ajdovski Pilonovi galeriji  prihodnji petek. Zanimiva izmenjava umetnin za gostujoči razstavi je nastala ob dveh pomembnih obletnicah. Izbor Pilonovih del je potoval v Mursko Soboto ob spominu na letošnjo 50. obletnico umetnikove smrti. Razstava prekmurskih umetnikov v Ajdovščini pa je posvečena 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Razstava, ki se nocoj odpira v Galeriji Murska Sobota, zajema reprezentativni izbor stalne Pilonove zbirke iz ajdovske galerije. Do 25. avgusta bodo na ogled platna iz Pilonovega intenzivnega ustvarjalnega obdobja dvajsetih let 20. stoletja. Vključena so tudi grafična dela iz študijskega obdobja ter njegov bogat risarski opus, ki ga je ustvaril v Parizu. Pregledno razstavo dopolnjujejo še dela iz Pilonovega izjemnega fotografskega opusa, ki je nastajal v pariškem obdobju v tridesetih letih 20. stoletja

							Na jubilejni razstavi ob 25 letnici delovanja DLUPP se s po enim delom predstavljajo Igor Banfi, Dubravko Baumgartner, Nikolaj Beer, Robert Černelč, Sandi Červek, Ladislav Danč, Marjan Gumilar, Štefan Hauko, Zdenko Huzjan, Nataša Kos, Franc Mesarič, Mirko Rajnar in Dušan Šarotar. 

Razstavi v Galeriji Murska Sobota bosta na ogled do 25. avgusta 2020.

VIDEO: Otvoritev rastave

b.c.

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Volitve