Nekategorizirano

VIDEO: Notranja ministra Slovenije in Hrvaške, Aleš Hojs in Davor Božinović v Ormožu o za Slovence lažjem prehajanju meje

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, ob upoštevanju zdravstvenih razmer. Potrdila sta, da olajšan odhod na Hrvaško ni povezan le z lastništvom nepremičnin ali premičnin, utemeljeni so tudi turistični razlogi, rezervacije v hotelihm avtokampih.., ker je tudi turizem gospodarska dejavnost. Morajo pa ob vstopu na Hrvaško predložiti svoje kontaktne podatke. 

To vprašanje bosta dokončno dorekla na sredinem sestanku oba generalna direktorja policij, je še dejal Božinović. “Z ministrom sva se dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dorekli način prehoda meje in verjamem, da bo z možnostjo vnaprejšnje najave slovenskih državljanov, ki bodo sporočali, kam gredo, kdaj gredo in kje bodo bivali, ta prehod v naslednjih dneh bistveno hitrejši,” je dodal minister Hojs.

“V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes,” je pojasnil hrvaški minister Božinović. Sicer pa sta ministra Hojs in Božinovič v enournem pogovoru pozornost namenila tudi ukrepom, ki jih obe državi sprejemata v boju zoper epidemijo Covid 19, nedovoljenim ilegalnim migracijam in hrvaškem vstopanju v šengensko območje.

Ob tem je minister Aleš Hojs ponovil slovensko stališče, da je treba zagotoviti vse tehnične pogoje, da je ta vstop možen. Hrvaški kolega Božinović mu je med pogovorom zagotovil, da je Hrvaška vse tehnične zahteve za vstop v večji meri izpolnila. Interes Slovenije je, da se schengenska meja prestavi oziroma v razumnem roku preseli na mejo med Republiko Hrvaško in Republiko Srbijo. »Sem pa ministra obvestil tudi o tem, da če bi Slovenija kakor koli ugotovila, da njihov schengenski nadzor bodoče zunanje meje ne bo potekal tako kot bi bilo pričakovano, je Slovenija v vsakem trenutku pripravljena in bo ponovno uvedla vse kontrole, ki bi bile takrat potrebne.«

V Ormožu sta se ministra Hojs in Božinović srečala tudi z župani obmejnih slovenskih in hrvaških občin, ki so jima sporočili, da je nujno dobrososedsko sodelovanje na lokalni ravni s konkretnimki ukrepi graditi tudi na državni ravni.

VIDEO: srečanje ministrov Hojsa in Božinovića:

 

Mogoče vam bo všeč