Nekategorizirano

Slovenski sejmarji na robu propada

Negotovost, s katero se v tem trenutku soočajo številna slovenska podjetja, je najmanj skrb vzbujajoča, za mnoge pa predstavlja največjo poslovno stisko, ki so jo kadarkoli doživljali. Kot največje in najmodernejše sejmišče v Sloveniji, Celjski sejem vsako leto predstavlja kanal za predstavitev več kot 2.000 različnih podjetij iz Slovenije, Evrope in sveta. Skozi  vrata sejemskih dvoran in prostorov vstopi okoli 250.000 ciljno usmerjenih obiskovalcev. Vse to pa se bo, ob predpostavki, da država ne sprejme konkretnih smernic in ukrepov, ob koncu letošnjega poslovnega leta zmanjšalo za kar 80%.

Sejemska in kongresna dejavnost, ki predstavljata glavnino poslovanja družbe Celjski sejem d. d. sta dejavnosti z enim izmed največjih multiplikativnih učinkov na druge panoge. Za mnoga podjetja, ki razstavljajo na naših sejmih, to predstavlja ustvarjanje tudi do 70% njihovega letnega prometa. Prav tako je od sejmov odvisnih nešteto podizvajalcev in podjetij, kot so postavljavci in ponudniki razstavnih prostorov, nastanitve, cateringi, logisti, prehrambeni ponudniki, ponudniki prevajalskih storitev, mediji, honorarni sodelavci ipd. Njihove stiske, so stiske vseh, ker se pozna pri vseh.

 

Izpad  prometa z trajanjem krize in ukrepov strmo narašča in se približuje milijonu evrov

Sejemska dejavnost se bo, kot kaže, prav tako morala prilagoditi novi realnosti. Nejasnost  je ta trenutek  ta ali bo veljala prepoved tudi za drugo polovico leta. V kolikor ne, potem je treba saj toliko počakati da se sprostijo  vsaj manjše prireditve da sploh začnejo kaj delati nekaj na tem da sploh ponovno oživijo na nek način.  Preživetje  kot imperativ je nujno. Kljub ideji o neki skladiščni dejavnosti oziroma oddajanja v najem za ta čas to je kaplja v morje. Če bo omejitev o prepovedi večjih prireditev veljala še celo leto, pričakujejo pomoč države.

Celjski sejem z več kot 50-letno tradicijo organiziranja sejmov, predstavlja nenadomestljiv kanal za predstavitev številnih podjetij, prav tako brez pomoči države na nitki visijo zaposlitve naših zaposlenih, številnim podizvajalcem in drugim dejavnostim v naši okolici, pa že sedaj grozi propad.

Sejmi za mesto Celje in širšo okolico predstavljajo odlično promocijo in tudi velike finančne koristi od multiplikativnih učinkov že več kot 50 let in tudi za mesto bi bila nepopravljiva škoda, če bi se pustilo, da bi ta dejavnost po 50 let kar čez noč ugasnila. Sejem vseh sejmov, Mednarodni obrtni sejem ki bi bil letos organiziran 53-tič zapored  ni niti enkrat do sedaj ni odpadel alo bil predstavljen.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč