Nekategorizirano

VIDEO: Maribor ob 1. maju: opoldne protest peščice delomrznežev, prejemnikov socialke, v glavnem sovražnikov Janeza Janše

Včeraj na predvečer 1. maja so bila socialna omrežja NVO in njih aktivistov, ki so se “podpisali” pod proteste minuli ponedeljek, zelo živahna. Vsi so pozivali na današnje shode v Ljubljani, Mariboru in drugih slovenskih mestih. Da bo presežena ponedeljkova udeležba, so agitirali.

Od Vuka Čosića, preko Mukija Dobraniča, Štrajnov in Šetincev, do Jašarja in Fekonje v Mariboru. Prvi maj je treba izrabiti za protest proti Vladi Janeza Janše, za nameček pa še za pravice delavcev!

Danes opoldne v Mariboru. Trg svobode, prizorišče množičnega protesta. Pasji lajež se meša s piski piščalk, nekaj posameznikov se vozi okoli kugle, spomenika, eni srebajo kave s kavomatov, drugi ližejo sladoled. Eni pa smo na dogodku po uradni dolžnosti, policisti, novinarji, snemalci, fotoreporterji.

Tu pa tam kakšen vzklik, stopim do osebka, ga vprašam, kaj ga je pripeljalo na protest? “Ja Janez Janša, vse nam je vzel!” Kaj vam je vzel, saj je komaj pet tednov na oblasti? “Kaj, vse! Zdaj bo pa še vse pokradu s temi korona ukrepi,” se ne da osebek, ki prav gotovo prejema pokojnino. Vidim Fekonjo, ki je še sinoči na svojem Facebook profilu pozival ljudi na proteste. “A jaz, kje pa, nikogar nisem vabil na proteste. Prišel sem pač, ker je prvi maj in se spodobi,” se je izvijal. Njegove objave ga seveda postavljajo na laž.

Prisluhnem dvema, v usnju in ketnah. “Če bi to v roke vzele Viole, bi bilo povsem drugače! Vsaj 500 bi nas bilo,” sta modrovala, nezadovoljna nad udeležbo. 

Policisti mirno opazujejo “množico” 50 do 60 osebkov. Stopijo do prvega, ga legitimirajo. In tako do drugega, tretje in četrte….Mlado dekle na vprašanje, kako to dojema policijsko delo, odgovori, da se ji ne zdi nič spornega. Zato pa ženski osebek, ki se je vztrajno vozil okoli spomenika “kugle,” ob policistovi zahtevi, da mu pokaže osebno, dobi izpuščaje. “Kaj se to pravi, vi ja kršite moje temeljne človekove pravice. Prekleta vlada in Janša!”

Na kolesu ima napis “Slovenija,  zbudi se”  in ko jo vprašamo, proti komu ali čemu protestira, se ji je povsem zataknilo. Morda se še ni zbudila. Mimo gre delegatka “kombinatk,” ki zaradi tega, ker prepevajo komunistične revolucionarne pesmi, od države kasirajo javna sredstva. Čuteče se skloni, položi rdeč nagelj pred spomenik, še malo pa jo bo zagrabil jok, v kakšni nedemokratični državi živimo, kjer so ji kratene pravice, duši medijska svoboda, nevladnikom pa odreka “zaslužen javni denar!”

Ura je že skoraj 13, novinarske ekipe se počasi poslavljamo, porazgubili so se tudi “protestniki,” ker je čas za kosilo. Ni pa bilo na ogled mariborskega anarhista Sanjina Jašarja in njegovih “kanabis vernikov,” ki je še v ponedeljek grozil policistom, kaj jih čaka na naslednjem protestnem shodu. 

VIDEOZAPIS kolesarskega protesta na Trgu osvoboditve na 1. maj:

Mogoče vam bo všeč