Nekategorizirano

VIDEO: Janez Janša slovenskim županom v DS: Nova vlada občinam ponuja roko sodelovanja

Predsednik vlade in predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je danes udeležil posveta o finančnem položaju slovenskih občin, ki ga je pripravil Državni svet RS v sodelovanju z reprezentativnimi združenji občin.

V svojem  prispevku je uvodoma spomnil na dva pomembna ukrepa, ki v tridesetih letih samostojne Slovenije predstavljata pozitivna koraka za krepitev lokalne samouprave. »Od vseh reform, ki jih je Slovenija izvedla po sprejemu nove ustave, je bila reforma lokalne samouprave iz leta 1994 krepak korak v pravo smer, iz mandata naše prve vlade pa izhaja zakon o financiranju občin, s katerim smo poskušali v čim večji meri uskladiti realno stanje s tistim, kar terja Ustava RS,« je dejal predsednik vlade in dodal, da naslednjega potrebnega koraka, to je druga faza decentralizacije v obliki regij oziroma pokrajin, pa žal še danes nimamo.

V nadaljevanju je spregovoril o osrednji temi posveta, in sicer o povprečninah. Znano je, da so povprečnine že več let pod zakonsko določeno mejo. Če je bilo tako v času krize, ko je morala država varčevati, je to še lahko opravičljiv argument, je menil Janez Janša, ni pa pravično, da je po koncu krize oziroma danes, ko imamo gospodarsko rast, višina povprečnine še vedno ni na ravni, ki jo predvideva zakon, predvsem pa ni na ravni potreb in zakonskih obveznosti, ki jih imajo občine: »Če vlada pri povprečninah sprejme neko številko, ki je pod tistim, kar terjajo zakon in potrebe, je to najprej stvar glasovanja v državnem zboru. Ljudje to spremljajo in kmalu pozabijo. Ko pa se ta odločitev vlade prelije v položnice, za katere so odgovorni župani, pa to vidijo vsi.« Zato mora po njegovem mnenju vsaka vlada, ko posega v delovanje lokalne samouprave, slediti načelu »o lokalni samoupravi nič brez lokalne samouprave«, v nasprotnem primeru pride do razkoraka med lepimi cilji in tistim, kar je dejansko zapisano v konkretnih členih zakona. »Od nove vlade lahko pričakujete odnos, kot je bil v našem prvem mandatu, in v duhu, ki veje tudi iz koalicijske pogodbe, ki temelji na sodelovanju,« je obljubil predsednik vlade.

Nova vlada bo po besedah Janeza Janša nadaljevala s prakso zadnjih dveh vlad, ki ju je vodil, in sicer z vladnimi obiski na terenu: »Prišli bomo na okoli, vlada bo zagotovo v preostanku tega mandata obiskala vse regije. Pogovarjali se bomo o problemih, iskali bomo rešitve.« Po njegovem mnenju je izjemnega pomena, da tisti, ki probleme rešuje, slednje tudi dobro spozna na terenu oziroma tam, kjer pravzaprav so. »400 projektov, ki so v predalih na Agenciji RS za okolje, so projekti, ki so locirani konkretno v posamezne občine. Tam je nekaj odstotkov BDP, nekaj 10.000 delovnih mest, toliko več dohodnine, toliko več sredstev za investiranje …« je opozoril.

Ob koncu se je dotaknil tudi epidemije koronavirusa, ki bo imela širše posledice za našo družbo, na svojih ramenih pa jih bodo po besedah predsednika vlade čutile tudi občine. »Res je, da panika ne koristi nikomur, jo je pa toliko manj, kolikor imajo ljudje več informacij, ki so čim bolj natančne, in v kolikor imamo odgovore na vprašanja, ki se pojavljajo. Pred nami je skupen problem, ki ga je potrebno resno vzeti,« je opozoril Janez Janša. Strinjal se je, da enotnih smernic ukrepanja ni mogoče sprejeti za celotno Evropo, so pa nekateri stvari jasne. Med njimi je po njegovem mnenju zagotovo ta, da je potrebno varovati najbolj ogrožene kategorije prebivalstva, kot so domovi za ostarele in zdravstveni zavodi.

»Upam, da se bo iz blagovnih rezerv sprostilo dovolj zaščitnih sredstev, da se jih bo razdelilo preventivno. Mislim, da je današnji dan zadnji, ko bi se dalo še kaj pravočasno narediti,« je opozoril, in sicer predvsem zaradi dejstva, da je šesta oseba, ki je okužena, zaposleni v UKC Maribor, zaradi česar smo danes že soočeni s situacijo, da zbolevajo tudi že tisti, h katerim se sicer državljani obračajo za pomoč.

Vir:sds.si

VIDEO: 

Mogoče vam bo všeč