Nekategorizirano

Celje: Ob 20 letnici delovanja programa PUM

Ob 20 letnici delovanja programa PUM je bila pripravljena okrogla miza o njihovih stiskah, izhodih iz njih in rešitve ki jih vključujejo v aktivno življenje.

Zavod Za vas živim za vzgojno, izobraževalno, športno, socialno in kulturno dejavnost Celje je ustanovljen z namenom, da se omogočijo in zagotavljajo vzgoja, izobraževanje, šport, socialna ter kulturna dejavnost na temelju občečloveških vrednot. Zavod je bil ustanovljen 1. marca 2016 s strani Salezijanskega inšpektorata.

Mladostne stiske, iskanja in neuspehi so skupna točka številnih mladih, ki na poti odraščanja opustijo šolanje. Za le-te v Celju že 20 let deluje Projektno učenje za mlajše odrasle (PUM-O), kjer strokovnjaki ranljivim mladim pomagajo razvijati njihove potenciale za uspešno vključitev v izobraževanje in zaposlitev. V ta program se vključujejo mladi med 16 in 26 letom starosti in so tisti ki so opustili šolanje, so brezposelni oziroma prijavljeni kot iskalci zaposlitve. Napotuje jih Zavod za zaposlovanje. Na območni enoti v Celju je trenutno prijavljenih 998 mladih, starih do 30 let. Letos se jih je zaposlilo 164. Zakaj takšen razkorak, pa pove direktorica Območne enote zavoda za zaposlovanje. Predvsem za to ker se odločajo po lastni afiniteti, namigu okolice, trenutne družbe in ne na temelju potreb in pričakovanj  družbe  in poslovnega okolja.  Nekateri med  mladimi,  poleg iskanja službe, obremenjuje še veliko drugih stisk. Največkrat so povezane s slabšimi razmerami v družini, odvisnostmi nesamozavestnosti, kijih pripelje do tega da se ne želijo zaupati niti lastnim staršem.

Na okrogli mizi  z naslovom »Vidite mojo senco« s  katero  so želeli osvetliti trenutne stiske mladih in spodbuditi javnost, da jim prisluhne. Na tej okrogli mizi so bile poudarjene dobre prakse pomoči mlajšim odraslim in na splošno mladim, ki so pripeljali do tega, da nekateri s pomočjo določenih  programov, ki jih vodijo posamezni inštituti za posamezno ožjo problematiko povezano z mladimi. Najbolj šteje pa iskren, temeljit in odprt odnos z mladimi  jim dajati vzor in jih naučiti,  da enako pričakuješ od njih, je dejal Staš Žnidar iz inštituta SENSUS.


Dodal bi, da tudi če so ovire, ni treba pri prvi vreči« puško  v koruzi« in se prepustiti malodušnosti, ki je predvsem ovira in potuha ki nič dobrega ne prinese. Zato vsi tisti ki so udeleženi v teh programih za krepitev samozaupanja, zavesti  in zavedanja o svojih zmožnosti, naj bo vztrajnost na dolge proge in potem ni nemogoče doseči zastavljenega cilja.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč