Nekategorizirano

SB Celje: Novi, dodatni zaščitni ukrepi za zmanjšane možnosti okužbe s koronavirusom

Zaradi povečanega števila sumov na okužbo z novim koronavirusom (SARS- CoV-2) in tudi pacientov s potrjeno okužbo,  so v Splošni bolnišnici Celje danes do preklica sprejeli nekatere zaščitne ukrepe, s katerimi bi radi zmanjšali možnosti za okužbo pacientov, ki v bolnišnico prihajajo zaradi drugih zdravstvenih problemov, hospitaliziranih pacientov in zaposlenih.

Prvi ukrep je zapiranje nekaterih vhodov v prostore Splošne bolnišnice Celje. Od 6. 3. 2020 bodo tako, od 12 ure naprej(potrdila zaposlena na glavnem vhodu v bolnišnico)zaprti vhodi s številkami: 1A, 7 (nov vhod), 10, 13, 13 A.

Na vhodih, ki bodo ostali odprti bo vzpostavljen epidemiološki nadzor tistih, ki bodo vstopali v bolnišnico. Po simptomih novega koronavirusa bodo izprašani tudi tisti, ki bodo v bolnišnico prihajali zaradi drugih zdravstvenih težav. Izkušnja prvega pacienta, pri katerem je bila dokazana okužba, je namreč pokazala, da je pacient v zdravstveno ustanovo najprej prišel zaradi drugih zdravstvenih težav. Osebje bo tudi zavračalo obiskovalce. Večina vhodov, ki bodo ostali odprti bo odprta do 15.30 ure, z izjemo vhoda št. 6, ki bo odprt do 21. ure. 24 ur dnevno pa bo odprt le vhod št. 20, to je vhod v Urgentni center Celje.

 

Da bi čim bolj omejili število ljudi, ki bo v prihodnjih dneh vstopalo v bolnišnico, so sprejeli tudi naslednje ukrepe:

· ukinitev osebnega naročanja na zdravniško obravnavo. Vse paciente pozivamo, da do preklica za naročanje uporabljajo druge načine, to je naročanje po telefonu, preko e-naslova [email protected] oz. spletne strani eZdravje-zVem;

· ukinitev osebnih informacij o pacientih na bolnišničnih oddelkih. Informiranje svojcev, ki so jih pacienti za to pooblastili, bo potekalo po telefonu;

· v primeru kritičnega zdravstvenega stanja pacientov bodo obiski svojcev dovoljeni izključno ob predhodni pisni odobritvi zdravnika,

Poleg tega se z današnjim dnem v bolnišnici:

· začasno ukinjajo izobraževalni procesi vseh strokovnih profilov,

· odpovedujejo obiski vseh poslovnih partnerjev,

· prepove uporaba samopostrežne restavracije za zunanje obiskovalce. Do preklica bo namenjena le zaposlenim v bolnišnici.

 

Enotna točka sprejema, v kateri potekajo odvzemi kužnin pacientom s sumom na okužbo z novim koronavirusom, do nadaljnjega deluje v izolacijski ambulanti urgentnega centra. Takoj po dostavi kontejnerjev pa jo bodo vzpostavili v treh kontejnerjih pred urgentnim centrom. Vse paciente s sumom na okužbo prosijo, da se pred prihodom najavijo na telefonsko številko 03 – 423 30 79.

 

Moj preizkus delovanja tega »dodatnega« ukrepa je pa doživeta na lastni koži, oči in ušesa, nekaj po dvanajsti uri danes,  je takšna da je to prepustno kot »švicarski«sir.  Gospa, ki je del medicinskega osebja SB Celje, je vsakega, ki je želel na enojna vrata priti v SB Celje na glavni vhod je vprašala: »Dober dan, ste zdravi, kam greste, ja vas moram vprašati, ker so mi rekli da moram vsakega vprašati« , opremljena po »moldavskih« standardih z masko za enkratno rabo ter neugledno plastično mizo in zaščitnimi pripravki, ki izzovejo posmeh. Verjemite da tak pristop samo multiplicira možnosti okužbe in nenadzorovano širjenje  koronavirusa.

To prehodno stanje, nadejam se, da bo kmalu spremenjeno v bistveno bolj resni, vsebinski in predvsem resnično strokoven nadzor.
Seveda z upanjem da se v tem »vmesnem« času tale virus ne razbohoti iz morebitne epidemije v pandemične razsežnosti!

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč