Nekategorizirano

VIDEO: Dr. Jana Goriup AME-ECM, Slovenija ni sposobna najti ustreznih rešitev na akutne izzive življenja, staranja in smrti

V današnji pogovorni oddaji Sreda v sredo je moja sogovornica dr. Jana Goriup, predstojnica študijskih usmeritev socialne gerotologije na mariborski AME-ECM. V pogovoru sva so dotaknila aktualne in izredno občutljive vsebine, povezane z življenjem, starostjo in smrtjo. Pred temi več kot akutnimi vprašanji si slovenska družba zatiska oči, kar konec koncev dokazuje tudi več kot poldrugo desetletje “rojevanja” zakona o dolgotrajni oskrbi.
Slovenci sodimo med najstarejše narode v EU in na svetu, več kot tretjina oseb, ki so vstopile v tretje življenjsko obdobje živi pod pragom revščine, pod pragom človeka spodbnega življenja, na vrata domov za ostarele trka več kot 20 tisoč interesntov, država pa v zadnjih desetih letih ni zgradila niti ene same nove postelje v domovih, za študije o dolgotrajni oskrbi pa porabila desetine milijonov. “Rojevajo se” direktorati, z direktorji, tajnicami in fikusi, oblast pa ne ve kaj bi, vrti se v začaranem krogu, za kar troši milijone našega davkoplačevalskega denarja.

Stroka oblastnikom ponuja odgovore, vendar stroko zavračajo, ji mečejo polena pod noge tudi pri akreditacijah ustreznih študijskih programov. Čeprav bi morali o življenju, staranju in smrti pričeti govoriti že v otroških vrtcih, se s temi vprašanji sramežljivosoočamo v trenutku, ko je že prepozno.
Le sistemke rešitve in zanje je res skrajni čas, ohranijo to družbo, je prepričana dr. Jana Goriup z AME-ECM.

Vabim k ogledu

Mogoče vam bo všeč