Nekategorizirano

VIDEO: Bejrut, odkrili, kaj je povzročilo uničujočo eksplozijo

Za smrtonosno eksplozijo v Bejrutu je krivih na tisoče ton kemikalij, ki se uporabljajo za proizvodnjo umetnih gnojil, pa tudi eksplozivnih sredstev, poroča “The Guardian”.

Libanonski premier Hassan Diab je dejal, da je eksplodiralo 2700 ton amonijevega nitrata, ki je šest let ležalo nezavarovano v skladišču. Zavrnil je poročila, da gre za kemikalije iz ladje, ki je leta 2013 v pristanišču prevažala podobno količino kemičnega tovora. Še vedno pa ni jasno, kaj je povzročilo kemikalijo vžge.

Amonijev nitrat je običajna industrijska kemikalija, ki se uporablja predvsem za gnojila, saj je dober vir dušika za rastline. Je tudi eden glavnih sestavnih delov razstreljevanja eksploziva.

“Sama po sebi ni eksplozivna, ampak oksidant, ki v ognju črpa kisik,” in s tem postane veliko bolj intenziven, je dejal Gabriel de Silva, višji predavatelj kemijskega inženiringa na Univerzi v Melbournu.

Vendar pa je, kot je dejal Silva, le streljal v pravih okoliščinah, kar pa je težko doseči.

“Amonijev nitrat dejansko zagori, če kemikalija pride v stik na primer z oljem, onesnažena postane zelo eksplozivna. Mislim, da se je tukaj zgodilo,” je dejal De Silva.

Mogoče vam bo všeč