Nekategorizirano

Zgodba, ob kateri boste obnemeli

Myra Ramirez, 28-letna Američanka, ki je zbolela za koronavirusom in imela dvojno presaditvijo pljuč, pravi, da ta virus sploh ni neškodljiv in tudi lažen, kot ga nekateri predstavljajo.

Preden se je okužila s koronavirusom je sprejela vse zaščitne ukrepe, tako pravi. Končala je na urgentnem oddelku bolnišnice v Chicagu, nato na intenzivni negi in nazadnje na operaciji presaditve pljuč. Tedne po operaciji in okrevanju se še vedno bori z nočnimi morami, motoričnimi in kognitivnimi težavami, pa tudi drugimi posledicami bolezni.

“Delala sem od doma. Nikamor nisem šla ven in sem sprejela vse preventivne ukrepe. Psa sploh nisem peljal na sprehod. Na urgenco sem odšla 26. aprila. Vse se je zgodilo tako hitro. Izmerili so mi vitalne parametre. Moja raven kisika je bila zelo nizka. Imela sem le nekaj minut časa, da sem stopila v stik z družino in jim dala vedeti, da me bodo intubirali. Prosili so me, naj postavim odgovorno osebo, ki bo sprejemala zdravniške odločitve zame. Za to sem imenoval mamo in starejšo sestro. Po tem se spomnim le tega, da so me uspavali, medtem ko so me intubirali, nato pa je sledilo šest mesecev popolnih nočnih mor. Težko je bilo videti, kakšna je resničnost, kaj se je v resnici zgodilo. Pogosto sem sanjala zadušitev. To bom pripisala dejstvu, da nisem mogla dihati, da sem se borila za sapo. V tistem času v španščini beseda ventilator pomeni sušilec za lase, nisem razumela resnosti razmer,” je dejala Ramirezova v izjavi za CNN.

Dr. Ankit Bharat, ki jo je zdravila v čikaški bolnišnici, je dejala, da bi Mayra verjetno umrla brez presaditve pljuč. Eden od vidnih učinkov te operacije je bil, da so se v le nekaj dneh vsi organi, ki so jih prizadele posledice koronavirusa, in so dosegli fazo odpovedi, začeli okrevati.

Ramirez je zdaj prva znana Američanka, ki je opravila postopek po boju proti koronavirusu, piše v sporočilu za javnost iz Severozahodne medicine.

Skoraj dva meseca je minila od operacije in k zdravju se vrača v toploti doma. Pravi, da je še vedno šibka in težko diha.

Mogoče vam bo všeč