Nekategorizirano

Modro jezero pri Imotskem skriva strašno zgodbo o svojem nastanku

Modro jezero bližini Imotskega, velja za eno najlepših kraških jezer na Hrvaškem. Nahaja se pod sotesko, na kateri je trdnjava Topana, v bližini pa je Rdeče jezero – še en naravni pojav, po katerem je to območje znano. Jezera so zaščiteni naravni spomeniki in so priljubljeno izletniško mesto turistov, ki obiščejo Imotsko. Modro jezero je še posebej privlačno za ljudi, ki radi bivajo v neokrnjeni naravi, saj je zelo dostopno za obisk. Do njega vodijo urejene stopnice, zato je poleti ena izmed najbolj obiskanih plaž na tem območju.

Toda v vročih dneh Modro jezero nekoliko usahne, zato podjetni prebivalci na njegovem dnu tradicionalno igrajo nogomet.

Nogometnih navdušencev ne manjka, saj je jezero v neposredni bližini stadiona Gospin dolac, kjer trenirajo in igrajo člani Nogometnega kluba Imotski.

Mimogrede, ta kraška jama je visoka približno 528 metrov, globina jezera pa približno 281 metrov, zato velja, da bi lahko bilo najgloblje jezero v Evropi. Strokovnjaki posebej skrbijo za kakovost vode in urejenost plaž ter okolje jezera, tako da se v bližini redno sadijo in gojijo primerne sredozemske rastlinske vrste. Tudi od leta 2018 se je začela pobuda za zaščito tega območja pred Unescom kot zaščitenega geoparka.

In s tema dvema jezeroma je povezana legenda o tem, kako sta nastali po propadu Gavanovih palač, kar je pravzaprav povezano z nastankom vrste jezer. To je zgodba o ponosnem bogatašu in njegovi ženi ter njihovih otrocih, ki so bili vsi arogantni, neusmiljeni do revnih in skrajno skopi, prepričani, da bodo svoje bogastvo uživali večno.

Zaradi teh hudobnih lastnosti je zanje prišla božja kazen – Gavanove palače so za vedno uničene, zemlja jih pogoltne, na krajih, kjer sta bila nekoč, pa nastaneta Rdeče in Modro jezero. Jezera, ki se pogosto prelijejo v nešteto modrih odtenkov, mnogim prinašajo mir in udobje v njihovem grdem vsakdanjem življenju.

Pripravil LuS

Mogoče vam bo všeč