Nekategorizirano

Venezuela: EU parlament priznal Guaidója in pozval EU, naj ravna enako

Poslanci so pozvali visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini in države članice, naj prav tako priznajo Guaidója »kot edinega legitimnega začasnega predsednika države, dokler ne bodo sklicane nove svobodne, pregledne in verodostojne predsedniške volitve za ponovno vzpostavitev demokracije.«

V resoluciji, sprejeti s 439 glasovi za, 104 proti in 88 vzdržanimi, so poslanci ponovno izrazili svojo polno podporo narodni skupščini, edinemu venezuelskemu legitimnemu demokratičnemu telesu, katerega pristojnosti morajo biti obnovljene in spoštovane, vključno s pravicami in varnostjo njegovih članov.

Po priznanju Juana Guaidója bi morala EU in njene države članice prav tako priznati predstavnike, imenovane s strani legitimne oblasti, so dodali v Parlamentu.

Naj odgovorni za nasilje odgovarjajo

Poslanci so obsodili silovito represijo in nasilje, katerih posledica so umori in žrtve, ter zahtevali, naj de facto venezuelska oblast preneha z vsemi kršitvami človekovih pravic, naj odgovorni odgovarjajo zanje ter naj zagotovi popolno spoštovanje temeljnih svoboščin in človekovih pravic.

V tem oziru podpirajo poziv generalnega sekretarja Združenih narodov po izvedbi neodvisne in celovite preiskave zagrešenih umorov.

Obsodili so tudi pridržanje novinarjev, ki poročajo o položaju v Venezueli – med njimi je več državljanov EU –, in pozvali k njihovi takojšnji izpustitvi.

Vzpostavitev kontaktne skupine

Poslanci so visoko zunanjepolitično predstavnico EU Mogherinijevo tudi pozvali, naj se z državami v regiji in drugimi ključnimi igralci dogovori za vzpostavitev kontaktne skupine, kot je bilo navedeno v sklepih sveta 15. oktobra 2018, ki bi lahko posredovala pri sklenitvi dogovora za razglasitev »svobodnih, preglednih in verodostojnih predsedniških volitev, temelječih na dogovorjenem volilnem koledarju, enakih pogojih za vse udeležene, preglednosti in mednarodnem opazovanju.«

Ozadje

Juan Guaidó, predsednik venezuelske narodne skupščine, ki jo nadzoruje opozicija, je 23. januarja v poskusu odstavitve predsednika Nicolása Madura samega sebe razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Guaidója je kot legitimnega predsednika Venezuele takoj priznalo več držav, vključno z ZDA, Kolumbijo, Argentino, Brazilijo, Čilom in Kanado.

Federica Mogherini je 26. januarja v imenu EU izrazila polno podporo narodni skupščini ter pozvala k svobodnim, preglednim in verodostojnim predsedniškim volitvam, do katerih mora priti čim prej. Pri tem je posvarila, da bo v nasprotnem primeru »EU sprejela nadaljnje ukrepe, tudi na področju priznanja državnega vodstva.«

Venezuela je v globoki socialni, ekonomski in demokratični krizi. Več kot tri milijone ljudi je zapustilo državo, stopnja inflacije pa presega 1.650.000 %.

Mogoče vam bo všeč