Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Tanja Fajon se poslužuje sovražnega govora, laži in obrekovanj proti SDS

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil zadnjega januarja  gost oddaje Tema dneva na Nova24TV. V oddaji je bilo govora o obtožbah in sovražnem govoru evropske poslanke Tanje Fajon tako na račun Slovenske demokratske stranke kot na račun nekaterih sestrskih strank v tujini. V oddaji pa sta voditelj in sogovornik spregovorila še o nekaterih dosežkih v aktualnem mandatu evropskega poslanca.

Nastopi poslanke SD Tanje Fajon v Evropskem parlamentu so bili že večkrat kontroverzni in so delili slovensko javnost, v manj kot treh mesecih je Tanja Fajon dvakrat ostro napadla Slovensko demokratsko stranko, njenega predsednika in sestrske stranke SDS. Tokrat pa je v Evropskem parlamentu na plenarni seji govorila v kontekstu sovražnega govora in nasilja ter je poskušala iz politične klime v Sloveniji potegniti nekatere zaključke, ki so alarmantni. »Nismo pričakovali, da bi si dovolila na odprti sceni tako govoriti in tako obtoževati Slovensko demokratsko stranko. Najprej je predsednika SDS Janeza Janšo skupaj s Salvinijem in Orbanom označila za naciste, nato je govorila o financiranju politične kampanje SDS s strani madžarske stranke Fidesz, kar je seveda popolna laž. Madžari so po ekonomski oziroma podjetniški logiki vstopili v televizijo Nova24TV in za nikakršno financiranje politične kampanje ni šlo. To, kar je počela, so bila obrekovanja, laži in lahko bi rekli tudi sovražni govor,« je dejal dr. Zver in dodal, da bi se poslanka Fajonova lahko spomnila sovražnega govora, ki je prihajal z njihove, to je leve strani. »Na primer, nekatere naše kolege so preganjali nazaj v Barbarin rov, grozili so kolegu Logarju, nenazadnje večkrat celo predsedniku stranke Janezu Janši,« je še poudaril dr. Zver. Evropski poslanec je še ocenil, da bi se morali o obtožbah, ki jih je v Evropskem parlamentu na plenarnem zasedanju proti SDS izrekla Tanja Fajon izreči organi stranke in po potrebi sprožiti  tudi ustrezne sodne postopke proti njej. 

V drugem delu oddaje, ko je bilo govora o dosežkih, ki jih evropski poslanec želi izpostaviti, je dr. Zver dejal, da je najbolj ponosen na otvoritev dvorane v Evropskem parlamentu, ki nosi ime po dr. Jožetu Pučniku, očetu slovenske državnosti. »Tega dogodka, inavguracije se je udeležilo ogromno pomembnih ljudi, od predsednika Evropskega parlamenta, do predsednika slovenske države, predsednika politične skupine Evropske ljudske stranke, predsednika Slovenske demokratske stranke in mnogo drugih vidnih politikov iz sveta evropske politike.  Dr. Jože Pučnik je sedaj skupaj z drugimi velikani evropske politike in prav tu mu je tudi mesto,« je dejal evropski poslanec. Poudaril je še, da je največ energije v tem mandatu vlagal v delo na področju izobraževanja, mladine, športa. »Tukaj sem bil stalni poročevalec Evropskega parlamenta za Erasmus+, kjer smo naredili pomembne premike naprej, ne samo v smislu vsebine in funkcioniranja sistema, ampak tudi v smislu pridobivanja več denarja, večjega proračuna.

Evropski parlament je predlagal celo trikratno povečanje proračuna za Erasmus+, to je na 45 milijard, to je velik znesek, to je nekajkratnik slovenskega proračuna,« je opozoril evropski poslanec in izrazil prepričanje, da se bodo v času pogajanj o proračunu temu znesek na koncu tudi približali. Poslanec je izpostavil še, da je veliko poudarka v svojem mandatu namenil tudi temu, da bi se slovenska kultura slišala in videla tudi v evropski prestolnici. 

Mogoče vam bo všeč