Nekategorizirano

Odstiranje mask bratov Potrč

Marko v zadnjem času sodeluje pri Hoferjevih akcijah Nasmeškotov in izkazovanju spoštovanja, kjer zagovarja moralne vrednote in – javno – obsoja nasilje nad ženskami. Aleš se promovira kot odgovoren fitnes trener, ki zagovarja zdrav življenjski slog in, ki veliko podpore namenja ženskam ter organizacji dobrodelnih dogodkov za Rdeče noske. So to v resnici njune osebne vrednote ali le (tržna) maska bratov Potrč?

Od jeseni 2018 sta brata Potrč v postopku kazenskega pregona na sodišču. Obdolžena sta nasilja nad Aleševo bivšo partnerico in mamo njegovega otroka, Markovo nečakinjo. Kot kaže je tudi Aleševa bivša partnerica ena od 5 žensk, ki so žrtev nasilja v Sloveniji, kot to navaja Hoferjeva kampanja. Vprašanje ali Hofer ve, da je Marko Potrč za masko ambasadorstva očitno uspešno skril svoje nasilje. Ne samo hipokratsko, temveč skoraj absurdno se zdi, da je kot ambasador, javni obraz in glas kampanje, začetek Hoferjevega projekta pospremil z besedami: »Medsebojno spoštovanje, razumevanje ter skrb drug za drugega bi dandanes pravzaprav moralo biti življenjsko vodilo vsem. Še posebej zaskrbljujoče je, da žrtev nasilja še zmeraj postane veliko žensk. Nasilje ne bi smelo imeti prostora v naši družbi. Zato bi želel tako moškim kot tudi ženskam sporočiti, da negujmo spoštljive, dobre medsebojne odnose. Zelo sem vesel, da lahko pomagam širiti glas v tej smeri.« Kakšna je naša družba, ki daje prostor in besedo takšnim ambasadorjem? Ali je res dopustno, da s skrbno (piarovsko) izbranimi besedami javno nastopa, med tem ko se v zasebnem življenju nastopaško in agresivno obnaša do svojih bližnjih? Očitno naša družba dopušča, da je denar bolj pomemben od ključnega sporočila projekta, da je videz in “pozitivno” pojavljanje v medijih bolj pomembno od uresničevanja povedanih besed in predvsem zaščite žrtev nasilja. Glavno, da skrbiš za svoj popolni Facebook (ali kateri drugi) profil in popolne (družinske) selfije.

Morda bi lahko sklepali, da so Aleševe promocije zdrave aktivacije telesa, treninga in povečanja svojih mišic … tudi zato prepričale Marka, da svojo navzven popolno podobo izoblikuje v bratovem fitnesu … ampak čemu? Da se blagovna znamka družinskega podjetja in bratov Potrč bolje trži in, da lahko onadva svoje mišice uporabita nad žensko?

Vsako ravnanje katerekoli osebe (ne glede na spol, starost ali pozicijo v družbi), ki s svojimi dejanji ali besedami grobo poseže v osebni prostor ter integriteto druge osebe, bi moralo biti (če imaš zdravo pamet in vsaj osnovne moralne vrednote!) prepoznano kot nesprejemljiv vdor v osebno varnost posameznika. Ali so mediji doslej to (ne)namerno prezrli? So se jim morda zdela vključevanja v lepo aranžirane kampanje, ki – kot maska – očitno uspešno prikrivajo pravi obraz bratov Potrč, zadostno opravičilo za njuna dejanja v realnem življenju (ko ga ne spremljajo kamere in objektivi)? Čas je, da bi prevzela odgovornost za svoja dejanja in, da bi se nehala skrivati za masko navidezne popolnosti. Za iskrene nasmehe ne potrebujemo mišic.

Kaj o tem pravijo na mariborskem okrožnem državnem tožilstvu, na katerega smo pred dnevi posredovali nekaj vprašanj v zvezi z informacijami o družinskem nasilništvu bratov Potrč.

“V zvezi z vašim novinarskim vprašanjem vam sporočam, da smo zoper dve fizični osebi februarja 2018 na Okrajnem sodišču v Mariboru vložili obtožni predlog zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj grožnje po 2. v zvezi s 1. odst. 135. člena KZ-1. Sojenje je še v teku. Za dne 13. 2. 2019 je razpisan ponovni narok za glavno obravnavo.”

Tako ODT Maribor, kaj pa bodo rekli v Hoferju, je pa že drugo vprašanje!

Jure Žnidarič

Mogoče vam bo všeč