Nekategorizirano

Velika vrnitev Janeza Janše na Evropski politični parket- polnovredna Slovenska prisotnost v Bruslju

Predsednik vlade Janez Janša se je danes mudil na delovnem obisku v Bruslju, kjer se je v dopoldanskih urah sestal s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom, v nadaljevanju sta sledili še srečanji s slovenskim komisarjem Janezom Lenarčičem in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Kot se je dalo slišati, je generalni sekretar Zveze Nato Jens Stoltenberg v skupni izjavi za medije dejal, da je bil pogovor s slovenskim premierjem povezan z odzivom držav zaveznic v zvezi s koronavirusom, pri čemer se je Sloveniji zahvalil za vso njeno pomoč v okviru Zavezništva in njeni vlogi pri misijah in operacijah Zavezništva. Izpostavil je tudi vlogo Slovenije pri promociji miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu, kar je po besedah generalnega sekretarja dobro za regijo.

Stoltenberg je  prav tako povedal, da ga je Janša obvestil o načrtih za krepitev obrambnih izdatkov, in ob tem izrazil prepričanje, da bodo ti načrti uresničeni. Krepitev obrambnih izdatkov je pomembna ne le za Slovenijo, temveč tudi za krepitev čezatlantske vezi in politične enotnosti ter kot dokaz, da zaveznice delitev bremen jemljejo resno.

Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi za medije izrazil zadovoljstvo o tem, da so se z generalnim sekretarjem danes nadaljevale razprave,  ki sta jih pričela v sredini maja s telefonskim razgovorom. Slovenski premier je poudaril, da je Slovenija okrepila našo prisotnost v Zavezništvu in tudi izpolnila obveze. Z načrtovanimi 780 milijoni evrov za investicije v  modernizacijo Slovenske vojske bi lahko Slovenija omenjeni zavezniški cilj dosegla do leta 2026,  ga je  že junija seznanil  obrambni minister Matej Tonin.

“Reakcije Nata so v tej krizi doslej bile zelo točne in zelo koordinirane, zato bi se na tem mestu želel tudi zahvaliti generalnemu sekretarju gospodu Stoltenbergu za sodelovanje v teh zahtevnih časih,” je dejal premier in nadaljeval, da so Nato in zavezniki pripravljeni na drugi val epidemije. “Vitalnega pomena je, da se ravnamo glede na lekcije, ki smo jih osvojili v prvem valu krize in pri tem sem vesel, da smo že pripravili dober načrt za prihodnost,” je poudaril slovenski premier in dodal, da je pandemija COVID-19 pokazala tudi, kako zelo je pomembno, da še nadalje krepimo strateško partnerstvo med Natom in EU.

“Zavezani smo tudi k temu, da izboljšamo standarde dela v Slovenski vojski, zato smo tudi že sprejeli nekaj ukrepov za izboljšanje plačnega sistema vojakov in za izboljšanje njihovega delovnega okolja.”

Skratka, s prisotnostjo Janeza Janše v osrednji evropski politiki kot legitimnega, kvalitetnega ter verodostojnega predstavnika države, iz Slovenije spet veje duh  sposobnega in kompetentnega  soustvarjalca  o vseh političnih vprašanjih na Evropski ravni.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč