Nekategorizirano

Veleposlanica dr. Melita Gabrič imenovana za vodjo Delegacije EU v Ottawi

V Ministrstvo za zunanje zadeve so z zadovoljstvom pospremili informacijo o imenovanju veleposlanice Republike Slovenije v Kanadi dr. Melite Gabrič za novo vodjo Delegacije EU v Kanadi. Imenovanje bo formalno potrjeno, ko bo država sprejemnica izdala agrema. Gre za najpomembnejše imenovanje, ki ga je v 16 letih članstva v EU in sistemu evropske diplomacije dobila Republika Slovenija.

Poleg odličnosti in kvalifikacij kandidatke, kar je najpomembnejše merilo, je imenovanje tudi rezultat aktivnosti in novih prijemov slovenske diplomacije, ki Slovenijo v zadnjih mesecih postavlja nazaj na evropski in mednarodni zunanjepolitični zemljevid.

Dr. Melita Gabrič je slovenska karierna diplomatka. Od imenovanja na mesto veleposlanice Republike Slovenije v Ottawi leta 2018 je uspešno zastopala interese naše države v Kanadi in na Kubi, ki jo je nerezidenčno pokrivala iz Kanade. Pomembno je prispevala k dodatnemu utrjevanju dobrih odnosov med državama ter aktivno iskala priložnosti za krepitev gospodarskega in znanstvenega sodelovanja. Posebno skrb je namenjala nadaljevanju razvoja slovenske skupnosti v Kanadi in ohranjanju njenih vezi z matično domovino.

Kanada je druga največja država sveta in že zato med najpomembnejšimi strateškimi partnericami EU. Njun odnos je formaliziran od leta 1959, nadgrajen pa je bil z leta 2016 sklenjenima Sporazumom o strateškem partnerstvu ter Celovitim gospodarskim in trgovinskim sporazumom. EU in Kanado povezujejo še številni kulturni in medosebni stiki ter sorodnost stališč glede spoštovanja demokratičnih načel, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, vladavine prava ter mednarodnega miru in varnosti.

Mogoče vam bo všeč