Nekategorizirano

VELENJE – GLOBOKO POD ZEMLJO

V tem norem času pandemije covid-19 je mimo vseh medijev neopazno odletela novica, da je gastronomska pustolovščina Velenje Underground prejelo nagrado Big See Tourism za leto 2020. Velenje Underground je edinstvena 5* gastronomska pustolovščina 160 metrov pod zemljo v enem izmed opuščenih rovov rudnika lignita.

To podzemno kulinarično doživetje je pripravil Zavod za turizem Šaleške doline v sodelovanju z Muzejem rudarstva in Gorenje gostinstvom. V okviru nagrade so nominirani tudi za najboljši projekt v kategoriji »kreativnih ponudb« (Grand Prix). Obiskovalci se na doživetje odpravijo z najstarejšim rudniškim dvigalom v Sloveniji. Spust se konča na rudarskem obzorju 160 m pod zemljo. Po kratkem ogledu obzorja in predstavitvi zgodovine rudnika, sledi kulinarično doživetje ob glasbeni spremljavi. V knapovskem okolju so postrežene vrhunske jedi in vina, ki jih ponuja kulinarična ekipa iz Vile Herberstein.

BIG-SEE je najnovejša spletna platforma, ki ponuja sistematično raziskovanje, ocenjevanje in promoviranje kreativnih projektov jugo-vzhodne Evrope. Doslej se je platformi pridružilo 19 držav, ki imajo skupaj okrog 350 milijonov prebivalcev. To je edinstvena skupnost, kjer se odvijajo razprave in predstavitve dobrih praks. Pomaga pri razvoju kulturnih, ekonomskih in političnih vlog posameznih regij in povečuje njihov vpliv na globalnem nivoju. Njena vloga bo še bolj pomembna po prenehanju pandemije in pri spodbujanju novih pristopov v turizmu. S platformo upravlja Zavod Big so.p., Center za kreativno gospodarstvo jugovzhodne Evrope, iz LJubljane in organizira festivale Big Architecture, Wood Icon, Creative Tourism in Month of Design.

Velenje Underground se lahko pohvali še z nagrado Slovenia Unique Experience, ki jo podeljuje Slovenska turistična organizacija. Konec lanskega leta pa je projekt dobil tudi nagrado za 2. mesto v okviru domačega tekmovanja Skriti dragulji, ki ga organizira Radio Slovenia International.

Ko bo največja nevarnost pandemije minila, bodo možna tudi različna turistična potovanja po Sloveniji. Morda pa ne bi bilo slabo poskusiti, kakšnega okusa je hrana na dnu rudniškega okna.

Pripravil Andy

 

 

Mogoče vam bo všeč