Nekategorizirano

Včeraj v Sloveniji kar 32 na novo okuženih, Hrvaška “tolče rekorde” po številu novih okužb na Covid 19

V petek je bilo v Sloveniji opravljenih 1034 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 32 primerov.
Umrl ni noben bolnik s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 16 oseb, tri osebe so potrebovale zdravljenje v intenzivni enoti. V domačo oskrbo so odpustili štiri bolnike s covidom-19, je vlada objavila na Twitterju.

Tudi v petek so največ okužb z novim koronavirusom potrdili v Ljubljani (8), kjer je tudi več kot 50 aktivno okuženih. Štiri primere okužb so odkrili v Celju, kjer je zdaj 14 aktivno okuženih, tri v Ribnici, v še 15 občinah pa po en primer ali dva.

Karantena le za mlade, ki se vračajo iz Hrvaške?

Na Hrvaškem so v petek potrdili rekordnih 208 novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Današnje številke govorijo o 162 novo okuženih. Dva človeka sta za posledicami covida-19 umrla. Skupno so v zadnjih 24 urah opravili 1.538 testiranj.

Največ novih primerov so od petka znova zaznali v Zagrebu, in sicer 47. Sledi Splitsko-dalmatinska županija s 35 novimi primeri okužbe ter Šibeniško-kninska z 19.

Če se bo dnevno število okužb na Hrvaškem povečevalo v sedanjem tempu (dnevno Hrvati beležijo okoli 200 okužb), bo Slovenija za prihod iz te države uvedla obvezno karanteno. Na možnost slednjega so včeraj jasno nakazali vladni govorec Jelko Kacin, notranji minister Aleš Hojs in vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Od začetka julija do 12. avgusta je bilo s Hrvaške v Slovenijo ‘uvoženo’ 70 primerov koronavirusne okužbe, v zadnjih dneh pa se je ta številka začela močno povečevati, zato so v četrtek zabeležili 22 takih primerov, od tega 20 v Zrčah na otoku Pagu.

V strokovni skupini za covid 19 potekajo pogovori o tem, da bi Hrvaško uvrstili na rdeč seznam. To seveda pomeni karanteno za vse tiste, ki se iz te države vračajo po dopustih, je za STA povedal Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kakšna bi bila karantena, še ni povsem jasno, ena izmed možnosti je, da bi jo odredili le za mlade med 15. in 35. letom starosti. Druga možnost je, da bi bila karantena po povratku iz Hrvaške obvezna za vse, lahko pa bi se odločili za to, da bi ob vstopu v državo morali dopustniki imeti negativen test na okužbo z novim koronavirusom, ki pa ne bi smel biti star več kot 36 ur, je za STA še povedal Krek.

Mogoče vam bo všeč