Nekategorizirano

Avstrijci “bežijo” iz Hrvaške domov, kilometrske kolone pred mejnimi prehodi

Avstrijske oblasti ta vikend pričakujejo veliko gnečo na mejah zaradi strožjega nadzora povratnikov iz počitniških destinacij na Hrvaškem. Po dopustu v enem  od približno 30 ogroženih hrvaških območij morajo imeti ljudje negativen test na koronavirus, ki ni starejši od 72 ur ali mora biti v 10-dnevni karanteni.

Tisti, ki se bodo iz Hrvaške vračali v ponedeljek, bodo morali predložiti tudi negativni test na koronavirus. Zato bodo mnogi raje skrajšali počitnice, da bi se temu izognili.

Gneča v Šentilju in Karavankah

Danes so se začele gneče. Na mejnem prehodu z Avstrijo pri Šentilju je bila danes zjutraj čakalna doba približno približno eno uro, na karavanškem predoru se je lakanje zavleklo  do tri ure.

Avstrijski avtomobilski klub (ÖAMTC) pričakuje, da bi se kolone z juga lahko okrepile zvečer in ponoči iz sobote na nedeljo.

Spomnimo, da je avstrijska vlada v petek sprejela odločitev o strožjem nadzoru, potem ko je na Hrvaškem  število na novo okuženih s koronavirusom doseglo rekordnih 208.

“Hrvaške je velik “izvoznik” virusov,” je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. “Trenutne številke so zaskrbljujoče,” pravi Kurz. “Moramo storiti vse, da preprečimo širjenje virusa, ne da bi uvedli nove celovite preventivne ukrepe.”

V Avstriji je bilo v soboto zabeleženih skoraj 230 novih okužb v primerjavi z rekordnimi 282 dan prej.

Po trenutnih informacijah avstrijskega ministrstva za zunanje zadeve je na Hrvaškem uradno okoli 3.000 avstrijskih državljanov na počitnicah. Avstrijske oblasti pa so prepričane, da je ta številka večkrat višja.

Mogoče vam bo všeč