Nekategorizirano

Vandalizem brez primere: Nad tekmovalce v gorskem kolesarstvu kar z bodečo žico!

Mariborsko Pohorje je trenutno prizorišče največjega tekmovanja, svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, a neljubi dogodki so na tekmovanje, ki se bo odvijalokonec tega tedna,  vrgli temno senco. Na socialnem omrežju facebooke se je pojavil zapis  Primoža Gosaka s fotografijo, ki dokazuje, kako je nekdo s kolesom naletel na žico, ki je bila v višini vratu zavezana med dvema drevesoma. Objavo je podkrepil še s fotografijo. Njegov komentar:»Medtem ko se nekateri tako in drugače trudimo spraviti Pohorje na višji nivo razvitosti, prepoznavnosti in turizma, bi nekateri dobesedno ‘sekali glave’, da se vrnemo v ‘kameno’ dobo!« 

Na današnji tiskovni konferenci organizatorjev svetovnega pokala je direktor Marproma, Bernard Majhenič dejal, da gre za žico, katere uporaba je že nekaj časa v Sloveniji prepovedana. Iztok Kvas je nato dejal, da so o bodeči žici obvestili pristojne organe, ki nadaljujejo s preiskavo. “Šlo je za progo izven naše, a to je od uradne proge oddaljeno le toliko, kot da bi rekli, da so šli tekmovalci s kolesi na malo potrebo nekoliko izven.”

Odzvali so se tudi na PU Maribor. Policisti so opravili ogled dveh krajev, kjer sta bili med drevesi napeti bodeči žici. Žici sta bili napeti med drevesi v gozdu, kjer potekajo “divje” nelegalne kolesarske proge, na višini 110 cm od tal. V času ogleda sta bili žici v sredini že prerezani in odmaknjeni, tako, da takrat nista več predstavljali nevarnosti. Na enem od dreves, pred krajem, kjer je bila nameščena žica, je velik rdeč opozorilen napis “ZAJLE”, so zapisali s sporočilu za javnost.

Bodeči žici sta bili napeti na lokacijah, ki sta izven uradne proge, kjer bo potekal svetovni pokal v gorskem kolesarjenju. Žici sta se nahajali v gozdu na Mariborskem Pohorju, desno od Pohorske vzpenjače, na zgornjem delu Pohorja, ki pa je odmaknjeno od tekmovališča in po njem potekajo neurejene proge, ki jih na lastno odgovornost uporabljajo posamezniki.

Po do sedaj zbranih obvestilih se na navedenem mestu k sreči še nihče ni poškodoval oziroma se zaletel v nastavljene žice.

Policisti v zvezi z opisanim dogodkom obravnavajo kaznivo dejanje Povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), saj je bila z navedenim dejanjem povzročena konkretna nevarnost za življenje in zdravje ljudi. Zagrožena kazen za to dejanje je do 5 let zapora.

 

Foto: PP Maribor II.

 

Mogoče vam bo všeč