Nekategorizirano

MO Murska Sobota: Dvojec Jevšek & Đurov z “ognjem in mečem” nad Ivana Zajca in Pomurske lekarne

Politični farsi, ki se jo gre oblastna oligarhija v Mestni občini Murska Sobota, kjer “vladajo” rdeče sile, na čelu z Židanovim županom Aleksandrom Jevškom in njegovo oprodo, direktorjem občinske uprave Srečkom Đurovim, ni in ni videti konca. Še več, z “ognjem in mečem” bodo obračunali še s peščico, ki se jim še ni uklonila ali bila iz ideološko strankarskih razlogov odstranjena v petih letih vladanja Židanovih reformiranih komunistov  v Murski Soboti. Se na jutrišnji izredni seji mestnih svetnikov obeta dokončen obračun z Ivanom Zajcem, v.d. direktorjem Pomurskih lekarn in samimi Pomurskimi lekarnami?! Zajca je svet zavoda že tretjič zapored imenoval za vršilca dolžnosti direktorja, potem ko ni dobil soglasja MOMS za imenovanje na položaj direktorja. 

Zle slutnje, kakšen scenarij sta si zamislila Jevšek in Đurov, ponuja že samo vabilo medijem oziroma informacija o sklicu izredne seje. Kakor da bodo mestni svetniki dokončno obračunali s kriminalcem velikega formata, ki preko javnega zavoda Pomurske lekarne “ožema” končne uporabnike. Že vsebinski naslov edine točke dnevnega reda napoveduje “javni linč” Zajca in Pomurskih lekarn: Nespoštovanje predpisov o javnem naročanju v Javnem zavodu Pomurske lekarne Murska Sobota. 

Novinarjem pa z udarnim naslovom: 365.399.877,35€ – 1.037.957,65€ = 364.361.919,70€

Na podlagi javno dostopnih podatkov ugotavljamo, da javni zavod Pomurske lekarne navkljub zakonski obveznosti ne izvaja javnih naročil, pač pa za nabavo zdravil in naročanje storitev sklepa neposredne pogodbe. Iz javnih podatkov poslovanja med Pomurskimi lekarnami in desetimi gospodarskimi subjekti je razvidno, da so Pomurske lekarne v obdobju 2003 do 2019 za blago oziroma storitve plačale 365.399.877,35€. V tem istem obdobju so Pomurske lekarne za istih deset gospodarskih subjektov izvedle javna naročila za blago in storitve le v višini 1.037.957,65€. Razlika znaša 364.361.919,70€. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v tem istem obdobju Pomurskih lekarnam za izvedbo javne službe (izdaja zdravil na recept), plačal 228.704.650,38€ javnih sredstev.

Navedene številke zelo nazorno prikazujejo velikost problema na katerega mestna občina opozarja že od leta 2015 naprej. Ta večletna kršitev veljavnih predpisov Republike Slovenije o javnem naročanju kaže na velik sistemski problem ¨namreč Pomurske lekarne niso edine javne lekarne, ki ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju¨. Odpoved vseh institucij, ki so dolžne skrbeti za zakonitost poslovanja lekarniških zavodov in gospodarno ter zakonito porabo proračunskih sredstev za zdravstvo.

Zato sklicujemo Izredno sejo Mestnega sveta, saj bi želeli, da skozi razpravo na mestnem svetu ob prisotnosti vseh zainteresiranih in predstavniki različnih državnih organov (MJU, MP, MF, MZ, DRK, KPK, AVK, DZ, RS, GDT, UKP…) ugotovimo ali predpisi v Republiki Sloveniji veljajo?

Seveda gre pri pojasnilu o razlogih sklica izredne seje za zavajanje Jevška in Đurova ali tiskovne predstavnice MO Murska Sobota Vide Lukač. Slednja itak deluje po diktatu svojih šefov. 

Resnični pobudnik izredne seje je nekdanji župan, danes pa soboški mestni svetnik  Anton Slavic, član Neodvisne stranke Prekmurja, ki je v kar dveh sporočilih za javnot obtožil Jevška, da je zlorabil njegovo pobudo za izredno sejo. “Pobudo sem utemeljil s potrebo, da se o tem informirajo občani, da se razčistijo dileme, ali gre za razbijanje lekarn ali celo za privatizacijo, da se popravijo odnosi z drugimi občinami soustanoviteljicami in da se ob tem ne pozablja na prizadetost zaposlenih.” Poleg tega želi Slavic odgovor na vprašanje, zakaj posamezniki iz murskosoboške občine ovirajo delovanje Pomurskih lekarn. Zahtevo po opravičilu,ki ga je Slavic naslovil na župana Jevška, ker je zlorabil njegovo pobudo, so v Jevškovem kabinetu gladko zavrnili.

Prav gotovo bo jutri rdeča oblast v Murski Soboti skušala na primeru Zajca in Pomurskih lekarn dokazati, kako ji je za “spoštovanje predpisov v Republiki Sloveniji,” čeprav jim je Zajec  že neštetokrat skušal dopovedati, da so za izvedbo skupnega javnega naročila javni lekarniški zavodi v Sloveniji za izvajanje javnih naročil pooblastili Lekarniško zbornico Slovenije, vendar ta inštrument za enkrat še ne deluje.

Ps. 

Bo na sporedu redne ali izredne seje soboškega mestnega parlamenta kdaj prišel tudi primer Zgodbe d.o.o., mariborske družbe v lasti vidnih funkcionarjev Židanove SD, ki so v slabih štirih letih soboško mestno blagajno “oželi” za skoraj 100 tisoč evrov. Ker o javnem razpisu, ki je Zgodbi d.o.o. na pladnju prinesel 100 tisoč evrov, ni ne duha in ne sluha, je svetniška skupina SDS v MO Murska Sobota zadevo predala Štefanečevi KPK. 

Mogoče vam bo všeč