Nekategorizirano

PU Celje: Je 29-letni Sebastien Abramov naklepno umoril Saro Veber?

Dober mesec nazaj je minilo štiri leta od tragične smrti takrat 24 letne Sare Veber iz Pernovega pri Žalcu. Po takrat znanih podatkih bi naj šlo za tragičen dogodek v katerem je umrlo 24 letno dekle. Nesreča bi se naj zgodila med čiščenjem puške njenega partnerja Sebastiana Colariča ( danes Sebastien Abramov).

Danes  so v Celju na sedežu Policijske uprave Celje pojasnili detajle, podrobnosti, ki so pomagali k dodatni razjasnitvi okoliščin takratnega tragičnega dogodka z smrtnim izidom. Policija in preiskovalci so ga takrat okvalificirali kot nenaklepno in nesrečno dejanje, ki je imelo za končni izid smrt takrat 24 letne Sare Veber. V preiskavi niso mogli priti do drugih dokazov. Niso se pa sprijaznili s tem da je to tako in so nadaljevali z preiskavo. Potrebovali so več dodatnih odredb za potrebe preiskave ter opravili tudi  po več pogovorov z prej izprašanimi osebami v zvezi z umorom.  Nove okoliščine v zvezi umorom ter potekom preiskave in rezultatov, ki so privedle do korenitega zasuka v preiskavi nam je predstavil Milan Vogrinec, vodja oddelka za splošno kriminaliteto Policijske uprave Celje.

Na Policiji so nam predstavili podrobnosti ovadbe 29-letnega Sebastiena Abramova zaradi suma umora Sare Veber pri čiščenju polavtomatske puške pred štirimi leti. Policisti do zdaj niso bili prepričani, ali je šlo za nesrečo (Abramov je imel dovoljenje za orožje za to in še več drugih kosov strelnega orožja- član športnega društva) ali za naklepno kaznivo dejanje. Bilo je več  neskladij med takratnimi izkazi prič in zaslišanih.

Policisti in policija so potrebovali 4 leta. Zakaj?  Kot je pojasnil  Milan Vogrinec, Abramov ni želel sodelovati s kriminalisti, ti pa v 80 razgovorih niso uspeli dobiti ključnih informacij, da bi dokazali njegov naklep.

Sebastien Abramov (takrat Sebastian Colarič)  je uspešno manipuliral z bližnjimi in dogodek prikazoval kot nesrečo. Prej zmanipulirana oseba, ki je po nedavnem razkritju  goljufije z odrezano roko, je ugotovila povezan način razmišljanja in vzorec. Ta odrezana roka in načrtovana zavarovalniška goljufija,  je bila očitno le povod, da je ena od vpletenih, zagotovo ena od prej zmanipuliranih  oseb povedala nekaj, kar je policiste prepričalo, da dogodek pred štirimi leti ni bil nesreča.

Umor iz zahrbtnosti in koristoljubja . Za to kvalificirani dejanje umora zagrožena kazen do 30 let.

Vogrinec je pojasnil, da naj bi bila motiva Abramova za Sarin umor zahrbtnost in koristoljubje. Zahrbtnost zato, ker je dejanje storil v trenutku, ko žrtev tega ni mogla pričakovati. Koristoljubje pa, ker si je od mame žrtve že prej sposodil večjo vsoto denarja.

Na koristoljubje pa kaže dejstvo, da mu je mama pokojne posodila večjo vsoto denarja pod pretvezo, da ga potrebuje za določene stvari, kar se je v nadaljevanju izkazalo za neresnično. To kaže, da bi po vsej verjetnosti nadaljeval s pridobivanjem protipravne koristi.

“Verjetno je tudi v nadaljevanju nameraval imeti korist, tudi tukaj je  namreč bila zavarovalna polica v ozadju, upravičenca pa  starša ali eden od staršev. V kolikor se to  ne bi  raziskalo bi verjetno izvajal pritisk za pridobitev dela ali kompletne odškodnine za smrt zavarovanca«,   je povedal celjski kriminalist, ter dodal da je to ena najtežjih  in najzahtevnejših preiskav  zanj.

Za kaznivo dejanje Umor, po 116. členu Kazenskega  zakonika – 1, je predvidena kazen do 30 let. Mnogokrat se zgodi, da se porabi veliko časa za zaključek takšnih preiskav. Tudi do 10 let in več. Upajmo da bodo peklenski načrti, ki jih je mel v glavi in tudi izvajal, doživeli svoj »slavni« konec v obliki dolgoletnega  »preurejanja« njegovega življenja v za to primernem okolju in na pravilen institucionalizirani  način.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč