Nekategorizirano

V Središču ob Dravi zadišalo po svežem bučnem olju – izjemno obiskana turistična prireditev Praznik buč

V Središču ob Dravi so v soboto izvedli že 17. tradicionalno prireditev Praznik buč – dan odprtih vrat Oljarne Središče ob Dravi. Oljarna ima bogato tradicijo, saj deluje že 115 let. Prireditev se je pričela z nastopom središke godbe na pihala in  mažoretkami iz Nedelišča, na odru prireditvenega šotora, ki je bil dodobra napolnjen z obiuskovalci od blizu in daleč, pa so se v uvodu zvrstili številni govorniki, sledil pa je bogat kulturni program.

Dobesedno je soboto Središče ob Dravi “objel” prijeten vonj po sveže praženih bučnih semenih. Oljarna Središče ob Dravi, ki sodi med največje v državi, je imela namreč tudi dan odprtih vrat, četudi se na ta praznični dan predelava bučnega semena v bučno olje ni ustavila.          

Župan občine Središče ob Dravi seveda ni brez razloga ponosen na to prireditev, v njeno organizacijo so namreč vpeti praktično vsi v kraju, vsa društva so dodala kamenček k mozaiku uspešno izvedene prireditve.

Med tem, ko je na odru prireditvenega prostora  potekal bogat kulturni program s številnimi nastopajočimi, se je na planem odvijalo tekmovanje v kuhanju bučnega golaža, v živo je na prizorišču svoje specialitete pripravljal Masterchef Slovenije 2016 Darko Klemen, potekal je ogled proizvodnje štajersko-prekmurskega bučnega olja, predstavitev društev, predstavitev starih obrti, bogata pokušina jedi z bučnim oljem, bučnimi semeni, moderna kuhinja s pridihom tradicije, animacija za otroke, obiskal jih je tudi Ribič Pepe, … zbrane pa je zabaval Ansambel Ekart.

Predsednica lokalnega turističnega društva Dragica Florjančič, ki je bila sama štiri desetletja zaposlena v središki Oljarni, je z navdušenjem pripovedovala, kako so se tudi na 17. prireditev skrbno pripravljali in da praznik buč sodi med najbolj odmevne prireditve v Središču ob Dravi. Pohvalila je gospodinje, ki so pripravile kulinarične dobrote iz bučnih semen in dodala, da je več kot 90 različnih jedi, kjer se uporablja bučna semena ali bučno olje. Eno takšnih je tudi bučni golaž. Zanj sicer ni čvrstih pravil, kar se sestavin tiče, zato je lahko konec koncev tudi povsem vegetarijanski. 

							Direktorica Oljarne Sonja Krabonja in Jurij Borko, središki župan 

Središka oljarna že več kot stoletje predeluje bučnice v bučno olje. Prvi lastnik oljarne je bil takratni središki veleposestnik Vargazon, pozneje pa Kmetijski kombinat Ormož. Sedanji lastnik Jeruzalem Ormož SAT d.d., jo je odkupil leta 1993. Direktorica Oljarne Sonja Krabanja je obiskovalcem postregla z nekaj zanimivostmi iz zgodovine pridelave buč oziroma tikvi in oljarstva v Središču ob Dravi.

Zapisi v središki kroniki pričajo, da so Središčani tukaj gojili »tikve« od nekdaj in da so ženske pozimi pridno luščile bučna semena. Zanimivo je, da se postopek proizvodnje bučnega olja skozi stoletje skorajda ni spremenil. Drobne, a dragocene skrivnosti, od katerih je odvisen pravi okus olja, so oljarji prenašali iz roda v rod. Buče ali »tikve«  tako še danes vabijo v Središče ob Dravi skozi vse leto, posebej pa drugo soboto v septembru, ko se v okviru »praznika buč« zvrstijo predstavitev proizvodnje bučnega olja, razstava buč, pestra kulinarična razstava, degustacije številnih jedi iz buč, bučnih semen, bučnega oplodja in bučnega olja, tekmovanje v kuhanju bučnega golaža in različnih spretnostnih igrah. Oljarna je s praznikom neločljivo povezana.

Oljarna v Središču danes razen dišečega olja, brez katerega si v tem delu Slovenije ne predstavljamo okusne solate, obiskovalcem ponuja izjemno zanimivo predstavitev zgodovine predelovanja bučnic, razkažejo vam proizvodnjo, seveda pa v pokušino ponudijo tudi bučno olje, ter različne jedi, s katerimi se bučno olje in bučnice združijo v slastne specialitete.

Omamno dišeči namazi po številnih receptih, sočno pecivo in tradicionalni ter sodobni prigrizki vedno presenetijo in navdušijo tudi tiste, ki pred tem niso bili ljubitelji bučnic in bučnega olja. Tudi na prvi pogled nezdružljivo se dokaže kot prepričljiva kombinacija, ko očara in vzbuja željo po več…Zato vas gostitelji oskrbijo s knjižico receptov – da boste lahko marsikatero slastno jed poskusili pripraviti sami. Bučno olje je vsestransko živilo visoke vrednosti z  zdravilnimi lastnostmi in se uporablja celo v kozmetiki. Najbolj poznani so blagodejni učinki farmacevtskih pripravkov iz bučnih semen pri težavah z mehurjem in prostato, brez stranskih učinkov in medsebojnega vpliva pri sočasni uporabi drugih zdravil.

Sicer pa je Evropska komisija pred sedmimi leti v Uradnem listu Evropske unije objavila registracijo Štajersko prekmurskega bučnega olja, kar je že petnajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski Komisiji.

Mogoče vam bo všeč