Nekategorizirano

V podaljšku padle ZDA

Slovenska hokejska reprezentanca je na olimpijskih igrah v Južni Koreji v prvem krogu predtekmovalne skupine B presenetljivo premagala ZDA s 3:2 (0:1, 0:1, 2:0; 1:0).
Risi so tekmo začeli pogumno in hitro so pokazali, da se ne bodo le branili. Imeli so svoje priložnosti, prvi gol pa je v 18. minuti dosegla ameriška ekipa, po natančni podaji izza gola je zadel Brian O’Neal. Slovenci so še naprej nizali priložnosti, toda v 33. minuti so se znašli v še večjem zaostanku, ko je na 2:0 povišal Jordan Greenway.

V zadnji tretjini se je Slovenija podala v odločen lov na Američane. V 46. minuti je Blaž Gregorc zelo natančno meril, pred golom je pogled vratarju zakrival Urbas in plošček se je tudi na veselje številnih slovenskih navijačev v dvorani Kwandong znašel v mreži. Gašper Krošelj je na drugi strani igrišča ustavljal protinapade ZDA, Slovenija pa je vse več stavila na napad.

Po začetku predzadnje minute je Slovenija v lov na izenačujoč zadetek šla brez vratarja, kar se ji je obrestovalo. Jan Muršak se je vpisal med strelce, izid 2:2 pa je pomenil podaljšek. Po zgolj 38 sekundah dodatnega dela igre je drugič udaril Muršak in poskrbel za veliko veselje v slovenskem taboru.

Jan Muršak, kapetan Slovenije je zadel dvakrat: “To je nekaj neverjetnega, morda se niti še ne zavedamo, da smo to dosegli. Ključno je, da smo odigrali dobrih 60 minut, v preteklosti ni bilo tako. Danes nam je to uspelo, zelo dobro smo drsali in verjamem, da smo si na koncu to zmago tudi zaslužili. V vsaki tretjini smo nekaj malenkosti popravili, bolj smo držali plošček. Ko smo dali prvi gol, smo začutili, da lahko damo še kakšnega. Hodili smo po odbite ploščke, na srečo sem enega dobil in pospravil v mrežo. Vesel sem, da sem jaz dal ta gol, a tu je cela ekipa, privoščil bi ga vsakemu, in najbolj pomembno je, da smo zmagali.”

Kari Savolainen, selektor Slovenije je po tekmi mirno strnil vtise in ocenil srečanje: “Imeli smo pravi borbeni duh, kakršnega potrebuješ na tekmah, kot so olimpijske igre. Bili smo nekoliko nervozni, ker nikoli ne veš, kako bo ekipa reagirala. A hokejisti so bili zelo potrpežljivi, vedeli smo, da smo si pripravili nekaj zrelih priložnosti, imeli pa smo težave z nadzorom ploščka. Ko smo to popravili, sem igralcem pred zadnjo tretjino tudi rekel, da je izid samo 0:2 in da pri toliko priložnostih moramo zadeti. Šlo je bolj za psihološki pridih, igralci vedo, kako morajo igrati. V podaljšku sem na led postavil tri napadalce, ker se v takšnih situacijah ne smeš braniti, ampak skušati doseči gol. Američani pa so bili vse bolj nervozni in tudi to je bila naša priložnost.”

Mogoče vam bo všeč