Nekategorizirano

V Obsotelju COVID 19 ponovno kaže zobe- novi okužbi v Rogaški Slatini in Rogatcu

 Kot kaže poletni čas, ki je najprej v prvem zimskem izbruhu poletje je bilo omenjeno kot čas ki ni naklonjen temu virusu,   je več kot »naklonjen« za razširjanje med ljudmi. To naklonjenost mu pri »urejevanju«tega statusa več kot izdatno pomagajo ljudje sami. Razpršenost je večja, zajema različne skupine, ki niso povezane samo z prisotnostjo nekih spremljevalnih bolezni ali statusa. Kot kaže tudi težje ukrotljiv. Je kot stonoga. »Telo » te stonoge težko spremlja   glavo, ki je že drugam in producira večkratno škodo po zdravju občanov.

Včeraj so okužbe potrdili tudi v Vrtcu Rogaška Slatina. Nacionalni inštitut za javno zdravje je vodstvo Vrtca v  Rogaški Slatini včeraj obvestil o potrjeni okužbi z novim korona virusom pri enem od otrok, ki obiskujejo vrtec. V izolaciji je   20 otrok in trije zaposleni.   Za otroke, ki jim Nacionalni inštitut za javno zdravje ni odredil karantene pa v vrtcu v Rogaški Slatini bi naj  bilo poskrbljeno tak,  da so v ločenih igralnicah kjer se naj ne bi zadrževali  zaposleni za katere je bilo odrejeno testiranje.

 V Rogaški so tako po zadnjih podatkih Covid sledilnika, ki ga dnevno osvežuje  NIJZ,  v zadnjem dnevu potrdili pet novih okužb, tako da imajo trenutno osem aktivnih okužb.

Okužbe tudi v sosednjem Rogatcu

V  Rogatcu je med občani, ki jim je odrejena karantena, tudi župan. V Rogatcu pa so v zadnjem dnevu potrdili eno novo okužbo, tam je tako aktivnih šest. V občini Rogatec je v karanteni po podatkih župana Martina Mikoliča od 10 do 15 občanov, ki so bili v stiku z okuženimi, med njimi je tudi on sam.

Okužba se je sicer pojavila po nastopu ljudskih pevk.  Jasno da ne ker je bil nastop na odprtem. V  času po nastopu po  druženju kjer najverjetneje  ni bila v zadostni meri bila spoštovana razdalja. V karanteni bodo, kot pravi Mikolič, še slabih 10 dni. Koliko mi je uspelo zvedeti število poslanih v karanteno se bo  občutno povečalo predvsem za to ker šele prihajalo dodatna obvestila iz NIJZ da ostanejo v karanteni še dodatno število ljudi, ki so bili v stiku z udeleženci na druženju po nastopu ljudskih pevcev ali so njihovi družinski člani.

Trenutno stanje v Sloveniji:

Potrjeno okuženih do sedaj 2139 oseb(+24) v primerjavi z prejšnjim dnem, aktivno okuženih 242(+24), hospitaliziranih 22(+1),  v intenzivni enoti 5(+1), umrlih 118(+1).Slika niti zdaleč ni prijetna še manj pa spodbudna, kvečjemu že sama  kliče k večjemu strožjemu in vztrajnemu upoštevanju vseh ukrepov in navodil v zvezi z zajezitvijo in ustavitvijo širjenja  korona virusa različice e COVID 19.

 Še na mnogo stvari in početij nas samih je treba popaziti in prisotnosti preveč očitne se ga rešiti. V realnem času se ga tudi znebiti.

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč