Nekategorizirano

V Nemčiji na skrivaj poteka vojaška vaja v primeru jedrske vojne

Napoved nemške vojske se ni slišala spektakularno. Na njeni spletni strani je pisalo le, da bodo do četrtka italijanske zračne sile gostovale v vojaški bazi Nörvenich na skrajnem zahodu Nemčije. Zračni promet pa bo okrepljen, so sporočili iz nemške vojske.

Kot pa je izvedela agencija dpa, gre za veliko vojaško vajo, ki so jo pripravili na skrivaj. V manevru, imenovanem “Steadfest opoldne”, nemška vojska in njeni Natovi partnerji že nekaj dni vadijo uporabo bomb, ki jih je v primeru vojne mogoče opremiti z atomskim orožjem, poroča Deutsche Welle.

V vaji naj bi poleg nemške in italijanske vojske sodelovale enote iz Nizozemske in Belgije.

Baza Nörvenich velja za alternativno skladišče taktičnih jedrskih bomb B61. Javna skrivnost je, da se to ameriško orožje nahaja nekoliko južneje, v bazi “Büchel”. Strokovnjaki ocenjujejo, da je tam med 15 in 20 ameriških jedrskih bomb, čeprav je nemški parlament pred desetimi leti zaprosil za umik tega orožja iz Nemčije.

Čeprav podrobnosti vaj v Norvenichu niso objavljene, vojaški analitiki menijo, da se izvaja odstranjevanje jedrskih bomb iz podzemnih skladišč in njihova namestitev na letala. Poleti pa se ne izvajajo z atomskimi bombami.

Mogoče vam bo všeč