Nekategorizirano

Matej Tonin: Odnosi med Slovenijo in Italijo na obrambnem področju lahko zgled za sodelovanje med zaveznicam

Na povabilo ministra za obrambo Italijanske republike Lorenza Guerinija je bil včeraj na uradnem obisku v Rimu minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin. Po sprejemu z vojaškimi častmi v častniškem centru italijanskih oboroženih sil Pij IX. so sledili uradni pogovori med delegacijama, ki sta ju vodila ministra Tonin in Guerini.

Ministra sta uvodoma ocenila dvostransko sodelovanje med državama na obrambnem in vojaškem področju. Po besedah obeh je to sodelovanje odlično in zelo razvejano na več področjih, od skupnega usposabljanja in izobraževanja do izmenjave informacij. Predvsem  je dobro sodelovanje na področju mednarodnih operacij in misij, kjer pripadniki obeh vojsk že vrsto let zelo uspešno sodelujejo pri ohranjanju mednarodnega miru in varnosti. Italija je na tem področju naša dolgoletna in ključna operativna partnerica.

V tem okviru je za Slovensko vojsko izrednega pomena logistična podpora italijanskih oboroženih sil. Ministra sta se strinjala, da bi lahko v prihodnje še okrepili skupna usposabljanja za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah, s čimer bi še izboljšali delovanje sil na območjih delovanja misij.

Minister Tonin je italijanskega kolega seznanil z namenom uravnoteženja prisotnosti naših sil v mednarodnih operacijah in misijah, pri čemer bo Slovenija nekoliko zmanjšala svojo prisotnost na Kosovu. Na drugi strani bomo svojo prisotnost povečali v Maliju. Tako za Slovenijo kot za Italijo je stabilnost v Severni Afriki izjemno pomembna, kajti če zagotavljamo varnost in stabilnost v tej regiji, bo manj migracij, kar vpliva na obe državi, je še povedal minister Tonin. Italijanskemu kolegu Gueriniju je še napovedal, da bomo v misijo Irini patruljno ladjo Triglav napotili takrat, ko bo končano njeno vzdrževanje. To je zlasti za Italijo zelo pomembno. Ministra sta pozdravila tesno sodelovanje obeh držav v regionalnih pobudah, ki prav pod vodstvom Italije ter z znatnim prispevkom Slovenije krepijo regionalno varnost in stabilnost.

V nadaljevanju pogovorov sta ministra pregledala tudi sodelovanje v okviru zavezništva. Italija že vrsto let prispeva svoje letalske zmogljivosti pri zavezniški mirnodobni misiji zagotavljanja nadzora in varovanja slovenskega zračnega prostora. Minister Tonin je italijanskemu kolegu predlagal ponovno delitev radarskih slik med državama in nadaljevanje skupnih usposabljanj na tem področju, kar bo še izboljšalo učinkovitost tega nadzora. Minister Guerini je pobudo sprejel, o zadevi pa se bodo na obeh straneh dogovorili na strokovni ravni in pripravili ustrezen dogovor, ki bi ga lahko čim prej podpisali.

Del pogovorov sta namenila pregledu zmogljivosti obeh držav. Minister Tonin je ministra Guerinija seznanil z načrti glede investicij v opremljanje Slovenske vojske, ki jih bomo zagotovili v okviru Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021–2026, ki je v tretjem branju v Državnem zboru. Naša prednostna naloga v okviru tega načrta je izgradnja srednje bataljonske bojne skupine ter nakup dveh srednjih večnamenskih transportnih helikopterjev in srednjega transportnega letala. Ministra sta se strinjala, da lahko z vojaškimi zmogljivostmi pomagamo tudi pri premagovanju novega koronavirusa, s katerim se trenutno vsi soočamo.

Ministra sta odprla tudi vprašanje migracij in se strinjala, da je sodelovanje dobro ter da bosta obe državi storili vse, da bosta ustavili ilegalne migracije. To lahko naredimo samo s skupnim sodelovanjem, sta se strinjala ministra in povedala, da bosta obe vojski tako slovenski kot tudi italijanski policiji na obeh straneh pomagali, da v čim večji meri zaustavimo ilegalne migracije.

Minister Tonin je sogovornika seznanil  še s pripravami Republike Slovenije in Ministrstva za obrambo na predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. Na obrambnem področju smo identificirali tri prednostne naloge našega predsedovanja, in sicer krepitev dialoga na Zahodnem Balkanu, nadgradnjo sodelovanja EU-Nato na področjih kibernetske varnosti, hibridnih groženj in vojaške mobilnosti ter izboljšanje energetske učinkovitosti obrambnega sistema.

Ob koncu pogovorov je minister Tonin povabil ministra Guerinija na naslednje srečanje v Slovenijo.

Mogoče vam bo všeč