Nekategorizirano

V Murski Soboti sezona predvolilnih otvoritev v polnem zamahu

To jesen se v Murski Soboti cedita med in mleko, pa še kakšna pečena piška se najde vmes. Smo pač dva meseca pred lokalnimi in županskimi volitvami, aktualni soboški rdeči župan Aleksander Jevšek pa se je odločil, da bo še štiri leta županoval v prekmurski metropoli. In tako ubogi revček hiti iz ene otvoritvene slovesnosti na drugo, se prijazno smeji, v govorih sadi rožice, kako je v fokusu njegovih misli zgolj in samo blaginja meščanov in drugih prebivacev mestne občine.

Prve dni septembra je blagovolil odpreti novo halo s tremi teniškimi igrišči, za kar je iz soboškega proračuna zagotovil 100 evrskih tisočakov. Da gre za uslugo prijateljevim prijateljem in da so z rahlim zamikom popravili formalni spodrsljaj in na hitro neodplačno prepisali lastništvo koščka parcele, na katerem stoji nova pridobitev s Teniškega kluba na MO Murska Sobota, ne kaže izgubljati besed. Podoben spodrsljaj se mu je pripetil pri financiranju prenove balinišča pri soboškem Društvu upokojencev. Mestni proračun je prispeval 25 tisoč evrov, čeprav je zemljišče, na katerem je balinišče, v lasti nepremičninskega podjetja SPIZ. Tudi pri tem so uporabili enak recept, neodplačni prenos lastništva na MO Murska Sobota. Soboški upokojenci so veseli nove pridobitve, Jevšek pa nekaj sto glasov več na volitvah. Računa tudi na glasove nogometnih navdušencev in navijačev Mure, pred dnevi jim je zlezel pod kožo s položitvijo temeljnega kamna za postavitev reflektorjev na mestnem stadionu Fazanerija. Mimogrede mu je uspelo svečano predati nove prostore soboškega centra za socialno delo. In pojavil se je na VIP loži z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem na derbiju  Mure in Olimpije, za katerega pravi, da je njegov prijatelj. Kot nekdanjega policista in kriminalista Jevška očitno prav nič ne moti, da je zoper Jankoviča odprtih kar nekaj pravnomočnih kazenskih ovadb. 

Danes je bil za soboškega župana Aleksandra Jevška še posebno vesel dan.Prav žarel je, ko je dočakal predsednika vlade Marjana Šarca, pa predsednika DZ in strankarskega šefa Dejana Židana, da o nekaj ministrih in državnih sekretarjih ne izgubljam besed. Nekaj deset občanov in občank je bilo priča svečanemu odprtju južne soboške obvozniice, za katero je Jevšek dejal, da jo “Sobota potrebuje, Prekmurje pa zasluži.” Če je temu tako, zakaj je z otvoritvijo 2,7 kilometra dolge obvoznice, gradnja je stala dobrih 6 milijonov evrov, vse od letošnjega junija, ko je bila že pripravljena za promet, ve le Jevšek. No ja, vem tudi sam, smo pač pred lokalnimi volitvami. Ima pa Jevškova južna obvoznica eno veliko napako. Dokler ne bosta zgrajeni vzhodna in severna obvoznica, današnja pridobitev ne rešuje prometnih zagat Murske Sobote. 

Po “sproščeni” otvoritvi, ko sta si župan Jevšek in nova ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek zagotavljala, da sta pripravljena na  preostalih odsekov obvoznice in ko je Šarec dejal,da je čas za zasukanje rokavov, je Jevšek popeljal vladni cvetober z Židanom na svečano akademijo ob obletnici soboške obrtno podjetniške zbornice. Upam, da je Šarec kot svečani govorec uspel pojasniti, kaj je z grožnjami o višjih davkih in nacionalizaciji mislil nadkoordinator Vlade levičar Luka Mesec. Za Jevška tudi ob sobotah in nedekjah ni počitka. Jutri bo v romskem naselju Pušča tamkajšnjemu gasilskemu društvu v uporabo predal novo gasilsko vozilo. Tudi v Pušči 300 glasov za november ni od muh. 

In ob vseh skrbeh za blagor in dobrobit Sobočancev, ko se seli iz enega v drug studio lokalnih TV in radijskih postaj, lokalnih internetnih portalov, Aleksander Jevšek že pripravlja mega otvoritev Maginotove obrambne trdnjave pred turisti, nekdanji slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo v Milanu. Iz arhitekturno izjemnega objekta je nastala betonska trdnjava, ki je požrla več kot 6 milijonov evrov, čeprav je pred dvema letoma, ko je bil vpričo takratnega premiera Mira Cerarja in ministra Počivavška položen temeljni kamen, Jevšek operiral z zneskom 1,7 milijona evrov. Tudi pri tem projektu se je dogajalo marsikaj, kar je v nasprotju z zakoni. Je že tako, da cilj posvečuje sredstva.

Ob petkovi svečani otvoritvi južne obvoznice pa Aleksandu Jevšku prijazne pozdrave namenjajo prebivalci ob šodrni (gramozni) ulici sredi mesta. Res je, v središču mesta je 300 metrov dolga ulica, pa zanjo Jevšek nekaj mesecev nazaj ni vedel, da obstaja. Da bo uredil njihov problem čez noč in ulico asfaltiral, je obljubil, pa je ostalo le na obljubah. Na njihove glasove verjetno novembra ne bo mogel računati. 

Boris Cipot 

Mogoče vam bo všeč