Nekategorizirano

Franc Kangler na sodišču spravil sodnika dr. Janeza Žirovnika v precep

Več kot zadovoljen je danes sodno palačo v Murski Soboti zapuščal nekdanji državnozborski poslanec in mariborski župan Franc Kangler. S soobtoženima, nekdanjo direktorico mestne uprave Milico Simonič Steiner in vodjo urada za komunalo Vilijem Eisenhutom, ga tožilstvo bremeni domnevne nepravilnosti pri financiranju izgradnje mariborske tržnice. Na prvem in kot vse kaže tudi edinem naroku, okrožna sodnica Natalija Pavlič Goldinskij je namreč po treh urah sklenila, da je zbranih dovolj dejstev za izrek pisne sodbe, se je obravnava vrtela okoli odnosa obdolženega Franca Kanglerja in preiskovalnega sodnika dr. Janeza Žirovnika, ki je v kar osmih primerih podpisan pod odredbo mariborskim kriminalistom  o uporabi prikritih preiskovalnih metod.

V več kot uro dolgem zaslišanju sodnika Janeza Žirovnika, na to možnost je Franc Kangler čakal kar sedem let, se je sodnik Žirovnik pri več Kanglerjevih vprašanjih zatekel k izgovoru, da se tega ali onega ne spomni. Franc Kangler mu je s pomočjo dokumentov skušal priklicati spomin nazaj, a je Žirovnik vztrajalna svojem, da se ne spomni. Sodišče je za Kanglerjeve navedbe dobilo potrdilo tudi s pričanji nekdanjih poslanskih kolegov Jožefa Jerovška in Rudolfa Mogeta, ki sta bila s Kanglerjem v KNOVS Komisiji za nadzor varnostno obveščevalnih služb Državnega zbora. Kanglerjeve navedbe je potrdil tudi nekdanji načelnik UE Maribor Željko Vogrin.

Kangler je dokazoval, da so odnosi s sodnikom Janezom Žirovnikom obremenjeni s številnimi medsebojnih konfliktov, ki  segajo v čase, ko je bil svetovalec, pozneje pa namestnik predstojnika Sove, Kangler pa član odbora DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, je SOVO oziroma Žirovnika večkrat ujel na “levi” nogi.  Konfliktnost, ki je prešla na osebno raven, je po mnenju in prepričanju Franca Kanglerja, kar so potrdile tudi priče, vodilo sodnika Žirovnika k sprejemanju pristranskih odločitev, kršenju zakonov in s tem Kanglerju kršil temeljne človekove pravica, kar je konec koncev spoznalo tudi Vrhovno sodišče. 

Po prihodu s sodne dvorane je bil Franc Kangler optimistično razpoložen in prepričan, da bo padla tudi ta kazenska zadeva.

Mogoče vam bo všeč