Nekategorizirano

V Minsku več kot 100.000 protestnikov

V današnjih  protestih  v Minsku zoper oblast,  ki jo  v Belorusiji izvaja Lukashenko,  je sodelovalo več kot 100.000 duš, veliko več kot nekaj prejšnjih vikendov, je poročal  dopisnik  France Presse s kraja dogodka. Izvajalo bi  se naj nasilje  nad poročevalci za tuje medije nekaterim  pa so ponovno odvzeli akreditacije.

Med protestiranjem in premikanjem so  demonstranti spraševali pripadnike  varnostnih sil, češ, koliko vam plačajo, na sodišče bosti šli za to, ti pa so stali pripravljeni  za izvajane nasilja poleg oklepnikov in vodnimi topovi.

 Udeleženci protesta so se začeli zbirati  kmalu po  kosilu, ustvarili so dve povorki po Minsku vsaka povorka je bila dolga dva kilometra. Udeleženci protesta  so se približali poslopju kjer se nahaja vodstvo beloruske države. Poslopje je poleg močnih varnostnih in oklepnih sil zavarovano še z visoko oviro narejeno iz bodeče žice.  Tako da približevanje vladnem in predsedniškem poslopju je onemogočeno. Nekateri so poročali da je bilo tudi  posameznih motenj pri   oddajanju signala za mobilni internet . Lokalni internetni operater je dobil ukaz od oblasti da zmanjšajo propustnost signala  na območju demonstracij s čimer bi poslabšali kakovosti prenosa zvoka in slike s mesta protestov. Prav tako so bili vsi dostopi do postaj metroja  zaprti z kovinskimi ograjami in bodečo žico. Bilo bi naj javljeno da je prišlo do  bližnjega srečanja med policijo in demonstranti v Grodnem na  zahodu države. Protesti trajajo ves čas in vse dni  od 26 avgusta,med tednom sicer malo manj vikendi pa so zelo množični. Že tretji teden se demonstranti zbirajo pred rezidenco Lukashenka.  Šele pred enim tednom bi naj prišel ven nek svetovalec predsednika. Protestniki hočejo njega in ne vedo ali tam ali ne. Imaj informacije da je že prebegnil v tujino. Tuji dopisniki so presenečeni nad tem da je veliko zajetih tudi  mrtvih. Eden bi naj umrl zato ker je nosil staro belo-rdeče-belo zastavo ki bi jo uporabljali kolaboracionisti v 20 stoletju. Tudi opozicijska kandidatka pod grožnjami in klici na »konzultacije«  je takoj po razglasitvi rezultatov mogla uiti v sosednjo Litvo.

Zatiranje v Belorusiji je zelo brutalno,  posebej na začetku protestov ko so aretirali ve kot sedem tisoč oseb, na desetine ranjenih ter ubile tri demonstrante.

Sicer se masovne aretacije  redkejše, bolj se spravljajo na stavkajoče delavce in vnašanje razdora med opozicijskimi voditelji. Marsikdo si   ne upa pojavljati se  da ne bi pristal za rešetkami. Do danes ko je bilo  aretiranih  76, po uradnih številkah Olge Čemodanove, glasno govornice  beloruskega notranjega ministrstva  pa 37, da je bilo 4000 demonstrantov. Protestira se po celi državi, po njenem pa samo v Minsku.

Pred samimi volitvami je Lukashenko večkrat izrazil bojazen da želi Rusija destabilizirati državo, za »zmagovalnimi volitvami pa je za isto stvar obtožil Zahod ter vlaga ogromne napore  da bi se čim bolj približal Rusiji.

Moskva je od samega začetka  naklonjena Lukashenku, da bi to pokazala  je  okrepila podporo s tem ko je Minsk obiskal  ruski premier  Mihail Mishustin.  Med tem sta se pogovarjala tudi zunanja ministra obeh držav.

 Če bi parafrazirali nek naslov zelo znanega Eriha Maria Remarque, bi se za tukajšnje potrebe glasil: «Na Vzhodu nič novega«, s  tem pa jez ali prepad med zahodom ostaja ali se na novo poglablja. Državljani pa v lastnih državah postajajo drugorazredni. Lukashenko pa če se le kdaj  pojavi,  je oborožen z kalašnjikovko, med osebjem, ki ga nagovarja k čim bolj striktnim izvajanjem nalog za ohranjanje reda  in oblasti v državi pa se širi govorica,  da lastne državljane imenuje za podgane. Državljani pa vztrajajo pri tem in do takrat dokler on ne zasede mesto kjer se pojavljajo resnične podgane. 

 

 Vane T.Costa

 

Mogoče vam bo všeč