Nekategorizirano

V karanteni vse več razredov. Neodgovorna mama v šolo peljala otroka, doma pa imajo pozitivno osebo na koronavirus

Skupno število potrjenih okužb je v Sloveniji po četrtkovih 47 primerih naraslo na 3079.
V sredo je bilo tretji dan zapored opravljeno rekordno število testiranj. Primerov z neznanim virom okužbe je največ v Ljubljani (102), veliko pa jih je tudi v Savinjskem koncu (58). Druge regije so po številu bistveno nižje.

Okužbe z novim koronavirusom se vse bolj širijo tudi po slovenskih vrtcih in šolah in s tem predstavljajo tudi vse večja organizacijska težava. V prvem tednu pouka so okužbe potrdili v več vrtcih, šolah in dveh gimnazijah. Razredi, kjer so potrdili okužbe, praviloma ostajajo doma in pouk nadaljujejo od doma, prostore pa so temeljito razkužili.

Nekaj zanimivih primerov okužb v šolah in vrtcih

·       “Nosečnica, ki ima dva otroka, molči, da z njimi živi mati, ki dela v šoli in je že nekaj časa pozitivna na covid. Ona pa svoja dva otroka pošilja v vrtec in šolo. Imamo primer, ko se človek ne spomni, da je bil na 50-letnici. In primer sedmine, od koder se je virus razsejal po vsej Sloveniji. Berem dnevno poročilo o viru okužb in ugotovim, da jih še vedno veliko prihaja od tam – iz clustra, ki izvira iz sedmine. Izvedel sem tudi za primer, da nosečnica odklanja testiranje za svojega otroka.”

·       Braslovški župan Tomaž Žohar je zaradi okužbe z novim koronavirusom danes odredil zaprtje vrtca Trnava in tamkajšnje podružnične osnovne šole. Potrdili so namreč štiri primere okužbe, 23 zaposlenim pa so odredili karanteno oz. samoizolacijo. Prostore šole so že ustrezno razkužili, je zapisano na spletnih straneh braslovške občine.

·       Na OŠ Franca Lešnika – Vuka v Slivnici je na prvi šolski dan otroka v šolo pospremil starš, ki je čakal na rezultat testiranja, popoldne istega dne pa je izvedel, da je pozitiven na novi koronavirus, je poročal Večer. Ravnatelj šole je dejanje starša označil kot “absolutno nerazumno”

·       Podoben primer so imeli po poročanju Večera tudi v Spodnji Polskavi, kjer je v Osnovno šolo Antona Ingoliča na prvi šolski dan v razred prišel otrok, katerega starš je prav tako čakal rezultat testiranja in bil pozneje pozitiven, je še poročal časnik.

·       Okužbo so potrdili tudi pri enem izmed učencev na OŠ Sava Kladnika Sevnica, so zapisali na spletnih straneh šole. Šola je bila o okužbi obveščena v četrtek. Učenci in razredničarka razreda s potrjeno okužbo so bili napoteni v 14-dnevno karanteno, pouk pa bo zanje potekal na daljavo. Na šoli so izvedli tudi dodatno dezinfekcijo prostorov. V karanteni je tudi en oddelek petega razreda osnovne šole Danile Kumar iz Ljubljane, je poročal Radio Slovenija.

·       Okužbo s koronavirusom so v sredo potrdili tudi pri strokovni delavki v vrtcu Zarja Celje, v enoti Ringa raja, piše na spletni strani vrtca. V karanteni je pet strokovnih sodelavk vrtca in 12 otrok, ki so bili z njo v stiku.

·       V Vrtcu Rače, kjer je bil na novi koronavirus pozitiven eden od zaposlenih v kuhinji, ki ni imel stikov z otroki, sta zdaj poleg prve skupine petih zaposlenih, ki jim je bila odrejena karantena, po poročanju Večera v karanteni dodatno tudi vzgojiteljica in pomočnica ravnatelja. “Staršev o okužbi posebej nismo obveščali, ker so nam tako svetovali epidemiologi, da ne bi povzročili panike,” so v četrtek povedali v raški osnovni šoli, pod katero sodi tudi tamkajšnji vrtec.

·       Prvi pozitivni primer so v sredo potrdili tudi na III. gimnaziji Maribor. Po tistem, ko je bil na novi koronavirus pozitiven dijak, ki je bil v šoli prvi šolski dan, je v karanteni celoten razred. Pouk bodo za ta razred organizirali od doma.

Prav tako je po potrjeni okužbi v karanteni en oddelek Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju. Kot so povedali na gimnaziji, so okužbo na novi koronavirus potrdili pri enem od dijakov, zato je njegov oddelek po navodilih NIJZ-ja skupaj z razredničarko in nadomestno razredničarko, ki sta bili v razredu 1. in 2. septembra, v karanteni.

 

Mogoče vam bo všeč