Nekategorizirano

V institucijah EU dela več sto pripravnikov brez plačila

V institucijah EU je zaposlenih več sto pripravnikov. Medtem ko nekateri, med drugim tudi v pisarni evropske poslanke Romane Tomc, za svoje delo dobijo plačilo, s katerim si lahko pokrijejo vsaj najnujnejše življenjske stroške, jih veliko dela tudi brez plačila.

»Ostro nasprotujem takšni praksi, kjer mladi za svoje delo ne dobijo niti minimalnega plačila,« je že večkrat izpostavila Romana Tomc. Temu nasprotovanju pritrjuje tudi  Evropski varuh človekovih pravic, ki je pred meseci sprejel odločitev, v kateri se je izrekel proti opravljanju neplačane prakse ter izrazil nezadovoljstvo zaradi uporabe neplačanega osebja v institucijah EU.

Evropska poslanka Romana Tomc je zato skupaj s poslanskimi kolegi postavila vprašanje Evropski komisiji o tem, koliko neplačanih praktikantov so v letih 2014, 2015 in 2016 sprejeli posamezni generalni direktorati Evropske komisije. Evropska komisija je v svojem odgovoru pojasnila: »Netipičnih praktikantov pri Evropski komisiji je bilo 1. junija 2014 183, 1. junija 2015 198, 1. junija 2016 pa 202.«

»Zelo sem presenečena nad podatki, ki kažejo, da se število neplačanih praktikantov v evropskih institucijah celo povečuje, namesto da bi se zmanjševalo. To je krivično do mladih, poleg tega pa zelo slab signal navzven. Namesto da bi bile evropske institucije zgled ostalim, same počnejo ravno to, proti čemer se nekateri poslanci borimo. V stranki SDS smo že leta 2015 predlagali ukinitev neplačanih pripravništev,« navaja evropska poslanka Romana Tomc.

Romana Tomc je med svoje prioritete ob nastopu mandata evropske poslanke na prvo mesto uvrstila brezposelnost mladih. Kot poročevalka Evropskega parlamenta za Pobudo za zaposlovanje mladih predvolilno obljubo izpolnjuje tako v praksi kot tudi na papirju: »V podporo prizadevanjem za zaposlovanje mladih, omogočam plačana pripravniška mesta v Evropskem parlamentu. Prednost imajo kandidati, ki prvič vstopajo na trg dela, saj so najbolj ranljiva skupina, ko gre za zaposlovanje. V našo pisarno je vabljen vsak, ki izpolnjuje pogoje stažiranja. Med temi so znanje tujega jezika, zmožnost prilagajanja nepričakovanim situacijam, kondicija za celodnevno delo, želja po pridobivanju novih znanj in pozitivna energija. Do sedaj se je v moji pisarni zamenjalo že 30 pripravnikov,« zaključuje Romana Tomc in dodaja, da je razpis, ki je odprt ves čas, mogoče poiskati na njenih spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Mogoče vam bo všeč