Nekategorizirano

V EU pol milijona žensk žrtev genitalne pohabe

Genitalno pohabljanje žensk je odstranitev zunanjih ženskih genitalnih organov; najbolj pogosto so žrtve deklice med petim in osmim letom starosti.

 Za genitalno pohabo ni nobenega zdravstvenega razloga, ima pa hude fizične in psihološke posledice za žrtve.

 Pred 6. februarjem, mednarodnim dnevom ničelne tolerance do genitalnega pohabljanja žensk, poslanci zahtevajo prenehanje teh praks.

 Varne niti v EU

 Največ genitalnega pohabljanja žensk se zgodi v afriških, azijskih in bližnjevzhodnih državah. Kljub temu pa predvsem tista dekleta, katerih družine prihajajo iz teh regij, niso na varnem niti v državah unije. V EU s posledicami genitalne pohabe tako živi 500.000 žensk, 180.000 pa vsako leto grozi, da bodo genitalno pohabljene.

 »Kultura, navade, religija, tradicija ali t.i. čast ne morejo biti opravičila za kakršnokoli nasilje nad ženskami,« poudarja predsednica odbora za enakost spolov Vilija Blinkevičiūtė (S&D).

 Ukrepi EU

EU je leta 2013 sprejela strategijo za odpravo genitalnega pohabljanja žensk. Zdaj poslanci od Evropske komisije zahtevajo, naj predstavi njene učinke.

Parlament se je tudi zavzel za najvišjo raven zaščite za tiste prosilke za azil, ki v svojih prošnjah za azil navajajo grožnjo genitalne pohabe.

 Poslanci želijo tudi več sredstev za nevladne organizacije, ki se borijo proti tem praksam, države članice pa pozivajo, naj bolj učinkovito zaznavajo, preiskujejo in kaznujejo primere genitalnega pohabljanja žensk.

Mogoče vam bo všeč