Nekategorizirano

Ministrica Vraničar Ermanova z vodilnimi menedžerji o prihodnjih izzivih

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se je 25.1.2018 udeležila tradicionalnega januarskega srečanja članov Združenja Manager, na katerem se je s sogovorniki pogovarjala o ustvarjanju ugodnejšega okolja za vzdržno gospodarsko rast, privlačnega okolja za kadre in demografskih spremembah v Sloveniji.

Ministrica je spomnila na že sprejete spremembe, ki so lani in bodo tudi letos pomembno vplivale na razbremenitev plač. Poleg sprejete razbremenitve v letu 2016 so bili namreč tudi v lanskem letu sprejeti pomembni ukrepi  na področju internacionalizacije slovenskega trga dela. Ob tem je poudarila, da slovenski trg dela oblikujejo zelo majhne razlike med dohodki in da je dohodninska lestvica zelo zgoščena. Se je pa treba zavedati, da je bolj problematična obremenitev dela s prispevki za socialno varnost, kar pomeni, da se moramo vprašati, kakšen sistem javne socialne varnosti želimo v Sloveniji še naprej vzdrževati. Ministrica je napovedala, da bo ministrstvo za finance naslednje pol leta namenilo strokovni razpravi s socialnimi partnerji o tem, v katero smer bi bilo treba narediti naslednje korake. »Sem pristaš politike manjših korakov, ki peljejo v pravo smer, če želimo še naprej zasledovati tudi stabilnost javnih financ, ki je predpogoj za stabilno gospodarsko okolje«, je ob tem dodala.

 

Glede demografskih trendov v Sloveniji je ministrica kot ključno izpostavila, da je treba narediti čim več na aktivaciji starejših ter sprejeti ukrepe, ki bodo starejše čim dlje ohranjali med delovno aktivnimi. Spomnila je, da je v okviru obdavčitve dohodka podjetij ena najslabše izkoriščenih davčnih olajšav prav tista za zaposlovanje starejših nad 55 let in poudarila, da samo davčni sistem pri tem ne zadošča. Potrebna je prilagoditev delovnih mest, pa vseživljenjsko izobraževanje in tudi izvajanje strategije spretnosti, ki jo je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ministrica je povedala, da pokojninska reforma iz leta 2012 sicer daje učinke in da se trend novih upokojitev na osnovi starosti zmanjšuje, vendar pa »moramo začeti razmišljat na bistveno daljši rok, saj se le tako lahko ustrezno odzovemo na demografske spremembe, ki se ne dogajajo čez noč.

Mogoče vam bo všeč