Nekategorizirano

V dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov zbrali 11.421,00 EUR

Zagorje ob Savi, 9. oktober 2018 – Danes je v prostorih Zdravstvenega doma Zagorje potekala slavnostna predaja 11.421,00 EUR zbranih v lanski, ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov, ki so jih koristno porabili za nakup stola »goseničarja«, za zunanji avtomatski defibrilator in SOS gumbe.

Fundacija Svečka se iz srca zahvaljuje prostovoljcem v Zagorju, vsaki izmed 47 organizacij, ki so v akciji sodelovale ali jo podprle. Hvaležni so vsem Zagorjanom, ki vsako leto darujejo in podpirajo projekt, ob enem pa širijo zavedanje o skrbi za čisto okolje. S pomočjo vseh teh dobrih in požrtvovalnih ljudi so tudi letos financirali opremo, ki rešuje življenja ter olajša marsikatero zdravstveno težavo. S sredstvi zbranimi v Zagorju je reševalna postaja Zdravstvenega doma Zagorje ob Savi bogatejša za goseničarja – to je električni stol, namenjen lažjemu transportu obolelih in poškodovanih oseb po stopnicah. Ker je bilo v lanskem letu zbranega več denarja, kot je bilo predvideno, je nova pridobitev tudi avtomatski zunanji defibrilator (AED), ki je v Zagorju edini na voljo 24 ur na dan. Defibrilator je postavljen pred vhodom v urgentno ambulanto Zdravstvenega doma Zagorje.

Predsednik Fundacije Svečka Primož Jelševar:  »Večina denarja, zbranega v dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov,  prihaja direktno od darovalcev. Največ od tistih, ki že sami nimajo veliko, pa vseeno želijo pomagati drugim. Ni težko biti dobrodelen od preobilja, težje je skrbeti za druge, če sam nimaš veliko. Za to potrebuješ veliko srce, zato vem, da vsak EUR zbran v tem projektu prihaja iz srca.  Vsako leto imamo zato veliko odgovornost, da zbrana sredstva pridejo v prave roke in da so res namenjena reševanju življenj in zdravljenju hudih bolezni. Med 400 prostovoljci dobrodelne akcije jih iz Zagorja prihaja več kot 60, prav tako pa tudi 47 organizacij, ki razumejo, da se solidarnost ne kaže le z lepimi besedami. Solidarnost je aktivna zaveza, ki ne izraža le stanja duha, ampak kaže stanje pripravljenosti na takojšno akcijo pomoči potrebnim. Zame imajo samo aktivni prostovoljci pravico govoriti o solidarnosti do drugih.«

Dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov bo v Zagorju letos potekala že desetič. Ob jubilejni deseti akciji bodo sredstva namenena tetrapleginji Alenki Mikuš, ki se ji je življenje pred dvema letoma obrnilo na glavo. Nekdanja alpinistka, ki je bila še dan pred nesrečo visoko v gorah, je pri obiranju jabolk padla z drevesa in se hudo poškodovala in od takrat je negibna od vratu navzdol. Potrebuje 24-urni nadzor, ki je mogoč le na intenzivnem oddelku UKC, kjer pa ne more ostati, saj posteljo potrebujejo za druge poškodovance. Nega na domu stane 5.000 EUR mesečno, večino stroškov krije hči Tina z družino in sorodniki. Sprememba zakonodaje je napovedana šele za prihodnje leto, zato želimo s sredstvi, zbranimi v letošnji akciji, pomagati družini Mikuš. Ob enem pa pozivamo pristojne na Ministrstvu za zdravje, da čim hitreje uredijo zakonodajo, da odpravijo takšne anomalije, ki so sramotne za državo, ki naj bi vsem nudila enake možnosti za življenje.

 

Mogoče vam bo všeč