Nekategorizirano

Ustavljajo se vse nenujne zdravstvene storitve

Minister za zdravje Tomaž Gantar je z odredbo za 14 dni ustavil vse nenujne zdravstvene storitve, torej skoraj vse preventivne dejavnosti in nenujne posege. V delo se lahko vključijo tudi koncesionarji, pripravniki in specializanti.

Izjema so presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, obravnava nosečnic, porodnic in novorojencev, preventivni pregledi otrok do prvega leta starosti, preventivne storitve na področju medicine dela, cepljenje in druge preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela neposredne negativne posledice za zdravje pacienta, piše v odredbi.

Odredba predvideva tudi, da se koncesionarji lahko vključujejo v delo izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo bolnišnično zdravstveno dejavnost, v okviru dejavnosti in na območju, kjer koncesionar opravlja koncesijsko dejavnost.

Virus se širi med ogroženo populacijo

Samo v petek je bilo med vsemi novimi potrjenimi primeri (1961) kar 155 ljudi iz najbolj groženih starostnih skupin, torej starejših od 75 let. Dan prej jih je bilo iz teh skupin 120. Samo v soboto so bile hospitalizirane 103 osebe, so v soboto zvečer opozorili na sledilniku za covid-19 in dodali, da sta bila med umrlimi dva, moški in ženska, stara zgolj 53 let.

 

Mogoče vam bo všeč