Nekategorizirano

Uslužbenec ovadil MO Murska Sobota

Številni zaposleni  so deležni šikaniranja, mobinga, spolnih zlorab…Javni sektor ni nikakršna izjema. V strahu pred izgubo delovnega mesta se mnogi raje zavijejo  v molk, le redki si upajo javno spregovoriti o šikaniranju nadrejenih, še redkejši pa jih ovaditi tožilstvu. Strah za vsakdanji kruh in nezaupanje v sodno vejo oblasti prevesita jeziček na tehtnici odločitve v prid molku. Vendar pa govorice o krivicah, ki se jim dogajajo, vseeno pridejo v javnost.

Ta zgodba ima že enoletno brado, vendar je šele sedaj prišla v javnost. Povezana je z mestno občino Murska Sobota, z njenim županom Aleksandrom Jevškom in njegovim direktorjem Srečkom Đurovim. Zlasti zanj velja, da je s prihodom na direktorski položaj uvedel pravcato strahovalo, da si uslužbenci niti po hodnikih ne upajo govoriti na glas. Šepet o njegovih šerifskih rabotah pa je vse glasnejši. Zadnja zgodba je povezana z uslužbencem MO MS, ki so mu na delovnem mestu v prostorih zaklonišča na Lendavski cesti, ki ga uporablja območna organizacija Rdečega križa za skladiščenje humanitarne pomoči. Po ukazu direktorja občinske uprave Srečka Đurova  je sredi februarja 2016 v notranjosti zaklonišča zasebna varnostna služba namestila kamero za videonadzor. O tem seveda uslužbenca niso obvestili, niti namestili ustreznih napisov, da se v prostoru izvaja videonadzor. Tako rekoč ilegalni videonadzor se je odvijal vse do srede meseca maja, ko je »nadzorovani« uslužbenec fotografiral vhod in notranje stene zaklonišča kot dokaz, da ni bilo nikjer nameščeno obvestilo, da se v prostoru vrši videonadzor. Skupaj z naročilnico o namestitvi videokamere, podpisal jo je direktor občinske uprave Srečko Đurov, se je odpravil na tožilstvo in vložil ovadbo.  Le nekaj dni po tem, ko je  »nadzorovani« uslužbenec odkril ilegalno nameščeno kamero, je bila ta tudi odstranjena in še danes naj bi bila v prostorih mestne občine Murska Sobota. Strošek namestitve videokamere je soboški proračun  obremenil za 800 evrov.

Ko je »nadzorovani« uslužbenec svojemu direktorju Srečka Đurova na kolegiju pobaral, kaj je ugotovil videonadzor, ali je bil zakonit, ker je tak način nedovoljen poseg v njegovo zasebnost, je ostal brez odgovora. Menda je imel dostop do posnetkov varnostne kamere le direktor Đurov, ki zato nima pooblastil. Seveda je »nadzorovanega« uslužbenca zajel strah, da so tudi na drugih lokacijah, delo namreč opravlja v šestih zakloniščih.  Zadevo je prijavil tudi Informacijskemu pooblaščencu, vendar ga je ta odpravil z ugotovitvijo, da je bil videonadzor postavljen zakonito, kar dopušča zakon o varstvu osebnih podatkov, ker naj bi bila z videonadzorom ustrezneje varovana humanitarna pomoč v skladiščih. Zanimivo, območna organizacija RK Murska Sobota, ki naj bi MO MS obvestila o sumu morebitnih tatvin in zato »zaprosila za ustrezno zaščito, se je posipala s pepelom, saj se sumi, da so s


				Srečko Đurov

e dogajale kraje pokazali kot neresnični.

Ker so si vsi vpleteni, od direktorja občinske uprave Srečka Đurova, župan Aleksander Jevšek se je pri tej aferi raje zavil v molk, je »nadzorovani« uslužbenec stopil na tožilstvo in MO Murska Sobota ovadil zaradi domnevno nezakonitega snemanja v prostorih zaklonišča. Tožilstvo ovadbo še »tehta«, če bodo ugotovljeni elementi kaznivega dejanja, bo seveda zadeva romala v roke kriminalistov. Čas bo pokazal, če bodo pri zbiranju obvestil stopili do nekdanjega sodelavca in nadrejenega, danes pa soboškega župana Aleksandra Jevška. Nek pregovor pravi, da vrana vrani ne izkljuje oči.

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč