Nekategorizirano

500 let reformacije: stati inu obstati

Danes mineva pol stoletja, kar je duhovnik Martin Luter na vrata cerkve v Wittenbergu pribil 95  tez, s katerimi se je uprl cerkveni doktrini o odpustkih in pokori. Njegovih 95 tez je sprožilo reformacijski val, ki se je iz današnje Nemčije hitro razširil v druge dežele zahodne Evrope. Reformacija, ki je zajela cerkev,  je s seboj prinesla tudi številne korenite spremembe v družbenem in kulturnem življenju tedanje Evrope. Čeprav je bila v središču reformirane cerkve božja beseda, je bila ta zapisana v pogovornem jeziku ljudi določenega okolja. Prav prevod Biblije iz latinščine v nemški jezik, je božjo besedo še bolj približal ljudskim množicam, kajti dostopna je bila vsakomur, s pomočjo božje besede, izrečene v materinem jeziku, se je pričelo tudi izobraževanje.  Lutrovemu prevodu v nemščino so sledili reformatorji v drugih delih Evrope.

Tudi Slovenci smo kmalu dobili slovenski prevod  Svetega pisma, reformator Primož Trubar pa je s prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku postavil temelje slovenske književnosti in slovenskega knjižnega jezika. Prve knjige, sicer s pobožno vsebino, a napisane v ljudem razumljivem jeziku, so bile generator krepitve narodove zavesti, ki se je skozi stoletja le krepila, čeprav vse do konca prve svetovne vojne Slovenci nismo imeli svoje države. Protestantizem je v slovenski narodovi zavesti pustil izjemen pečat prav na področju kulture in narodove identitete.

Slovenija se je pridružila mednarodni skupnosti pri praznovanju 500 letnice reformacije. Zvrstile so se številne prireditve v sodelovanju z Evangeličansko cerkvijo na Slovenskem, Protestantskim društvom Primož Trubar in Svetovno luterantsko zvezo. Osrednja proslava ob 500 letnici reformacije je bila sinoči v Cankarjevem domu. Ta pomemben jubilej so počastili tudi v slovenski zibelki protestantizma, v Puconcih, v kraju, kjer je po izdaji tolerančnega edikta, bila ustanovljena prva evangeličanska občina in zgrajena prva evangeličanska cerkev na Slovenskem. Zato so Puconci lansko leto dobili poseben status, »kraj reformacije,«

bc

Mogoče vam bo všeč