Nekategorizirano

Univerza Columbia: Z ukrepi Vlade za pomoč gospodarstvu sodimo med najboljše tri države na svetu, kar nam priznava tudi EU

Univerza Columbia v New Yorku je pripravila analizo ukrepov držav za pomoč gospodarstvu po koronavirusu. Za okrevanje gospodarstva so v skupnem znesku največ denarja namenile ZDA. Če primerjamo skupen znesek pomoči glede na velikost gospodarstva je vodilna Japonska, sledi Luksemburg, na zavidljivem tretjem mestu pa se je pojavila Slovenija!

Da je Slovenija je med najuspešnejšimi državami na svetu v boju z epidemijo koronavirusa, je ob sprejetju tretjega protikoronskega paketa dejal predsednik vlade Janez Janša. “Slovenija ima ugled varne in urejene države, sposobne poskrbeti za zdravje svojega prebivalstva, je v teh časih najboljše priporočilo,« je dejal Janša v nagovoru državljanom in državljankam, ob tem pa dodal, da poskuša vlada prednost, pridobljeno z obvladovanjem epidemije, čim bolj izkoristiti za odpravljanje njenih posledic.

Evropska komisija je v svoji zadnji napovedi doslej sprejete ukrepe ocenila zelo pozitivno in Sloveniji tudi zaradi njih napoveduje možno hitro okrevanje, s katerim bi lahko že drugo leto zrasli skoraj na predkrizno raven. »Naredili bomo vse, da to dosežemo,« je odločen predsednik vlade Janša.

Po podatkih Columbia univerze primerjava rezultatov med višino sredstev in velikostjo gospodarstev, se Slovenija znajde krepko pred ZDA. Na prvem mestu se je tako znašla Japonska z 21,1 odstotka BDP, ZDA pa na desetem mestu. Na drugem mestu se je znašel Luksemburg z 20,7 odstotka BDP. Med državami, ki so v gospodarstvo investirale več kot ZDA so se tako znašle: Slovenija z 19,7 odstotki, Belgija z 18,3 odstotki, Avstrija s 15,6 odstotki, Finska s 14,1 odstotka in Iran s 14 odstotki bruto domačega proizvoda. Švedska in Nizozemska sta namenili enak delež, in sicer 13,5 odstotka. Poleg ZDA, so se s 13 odstotki pomoči bruto domačega proizvoda znašla Katar in Singapur. Najbolj prizadeti državi v Evropi zaradi koronavirusa sta za pomoč gospodarstvu namenili le 7,3  (Španija) in 5,7 odstotka (Italija) BDP.

Z evropskimi sredstvi Sloveniji več manevrskega prostora

“Položaj Slovenije v predlogu Evropske komisije je ugoden,« ocenjuje predsednik vlade Janša, »tudi zato smo lahko podaljšali nekatere ukrepe do konca junija in ukrep čakanja na delo razširili na vse panoge. Slovenija je z omenjenim predlogom dobila manevrski prostor, da lahko v kriznih razmerah pomaga gospodarstvu in ljudem, da ne ostanejo brez dela. Ključ za financiranje tretjega svežnja ukrepov je solidarnostni instrument Evropske komisije SURE, iz katerega naj bi Slovenija po načrtih ministrstva za finance prejela blizu 900 milijonov evrov.

Evropska komisija je za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa pred dnevi že predlagala sveženj v vrednosti 1.850 milijard evrov: 1.100 milijard evrov za prihodnji večletni proračun EU in še dodatnih 750 milijard evrov za okrevanje. Sveženj za okrevanje temelji na treh stebrih: podpori članicam pri reformah in naložbah, podpori zasebnim vlagateljem pri zagotavljanju solventnosti zdravih podjetij in krepitvi programov, ki so se v pandemični krizi izkazali za bistvene, kot je rezerva zmogljivosti rescEU v evropskem sistemu za civilno zaščito.

Sloveniji naj bi bilo v okviru tega prvega stebra namenjenih 5,1 milijarde evrov vnaprej dodeljenih sredstev, od tega je 2,6 milijarde evrov predvidenih za nepovratna sredstva, 2,492 milijarde evrov pa za posojila.

Vir: sds.si

Mogoče vam bo všeč