Nekategorizirano

Na južno mejo s Hrvaško tisoč dodatnih policistov, vse aktualnejša aktivacija 37-A člena

Zaradi vse večjega števila migrantov na balkanski poti policija danes na celotni meji s Hrvaško začenja poostren nadzor, ki bo za začetek trajal do petka.Odredbo je podpisal Anton Travner, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije. S premikom tisoč dodatnih policistov na južno mejo v Policiji  nezakonitim migrantom, kakor tudi organizatorjem nezakonitih prehodov, pošiljajo jasno sporočilo: iskanje nezakonitih poti preko Slovenije se ne izplača.

Hrvaški Jutranji vestnik poroča, da se v bihaške migrantske centre, ki so že itak prenapolnjeni, dnevno zgrinja po nekaj sto ilegalnih migrantov. Temu primerno se povečuje pritisk migrantov na Bosansko/Hrvaško mejo. Avtobusi do Bihaća so polni ilegalnih migrantov, ki želijo nadaljevati pot na Hrvaško in naprej preko Slovenije do bogatih članic EU. Tudi v Bosni so s koncem epidemije koronavirusa sprostili javni avtobusni promet. V povprečju dnevno prispe približno 100 do 150 novih migrantov,” je za agencijo Fena povedal tiskovni predstavnik MUP Sansko-Unske županije Ale Siljdedic.

				Migranti v Bihaću			Migranti v Bihaću

Uradni podatki sicer kažejo, da je bilo število nezakonitih prehodov meje v prvih štirih mesecih letošnjega leta, torej do konca aprila, nekoliko nižje kot v enakem obdobju lani, vendar je to posledica epidemije koronavirusa, zaradi katere je bil na mejah ostrejši nadzor. Migranti so tudi težje dobili logistično podporo za pot proti Evropi, onemogočeni so bili organizirani sprovajalci. Zdaj se migracije na balkanski poti znova krepijo, zato Policija krepi nadzor.

Mogoče vam bo všeč