Nekategorizirano

Umrl je Miki Muster

V ponedeljek je v centru starejših Notranje Gorice popoldne v 93.letu umrl Miki Muster, eden najboljših slovenskih ustvarjalcev in risarjev slikanic, stripov ter filmskih risank.

Rodil se je 22. novembra 1925 v Murski Soboti. Najbolj znan je kot izvrsten risar stripov in animator, njegovi stripovski junaki Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik so nastopili v kar 43 epizodah, njegova dela so izdana v več zbirkah. 
Ko je bil star dve leti, se je družina preselila v Krmelj na Dolenjskem, kjer je oče delal kot zdravnik. Pri Mikijevih osmih letih so se preselili v Ljubljano, med vojno pa je gimnazijo obiskoval v Murski Soboti. Že v gimnazijskih letih si je želel oditi v Ameriko in risati pri Disneyju, toda zaradi zaprte meje po vojni te priložnosti ni imel. 

Končal je študij kiparstva na ljubljanski akademiji za likovno umetnost in se usmeril v svojo veliko strast – risanje stripov in kasneje animiranih filmov, risanih reklam. Naslikal je več slikanic, med njimi so Medvedek Neewa, Lupinica, Čebelica Maja, Stezosledec … Ljudje se še vedno spominjajo njegovih televizijskih reklam, starih nekaj desetletij: zajčkov Cikcak, bombonov visoki C, Čungalunge, Jelovice … 

Leta 1973 je začel delati kot svobodni umetnik v Nemčiji, kjer je ustvarjal za Bavaria Film, upodobil je ideje slavnega striparja Guillerma Mordilla, snemal je risane filme o dogodivščinah stripovskega junaka Nicka Knattertona. Njegov opus risanega filma je izredno velik, pri čemer je znan po izjemni dovršenosti in izraznosti likov.

Leta 2000 je Akademija Viktor Mikiju Mustru podelila viktorja za življenjsko delo, leta 2003 je prejel priznanje mesta Ljubljane. Leta 2014 ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval s srebrnim redom za zasluge za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa. Je tudi prejemnik priznanja Boruta Meška za življenjsko delo, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov.

Povzeto: Reporter.si

Mogoče vam bo všeč