Nekategorizirano

Sporočilo »drugorazrednih« zmagovalcev Rusiji

Ob 9. maju, dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom, danes ga Evropa slavi kot Dan Evrope, se v Murski Soboti na Trgu zmage in na mestnem pokopališču zvrstijo komemorativne slovesnosti v spomin na padle rdečearmejce pri osvobajanju Pomurja. Že nekaj let se ob tem datumu slovesnosti zvrstijo 8. in 9. maja, prvi dan vence položijo delegacije Ukrajine, Gruzije in Azerbajdžana, drugi dan pa ruska delegacija.  Tudi letos je tako! Danes so se  pred spomenikom zmage, ki je doživel celovito osvežitev v okviru prenove Trga zmage, za katerega je mestna občina porabila kar 1,1 milijona evrov,  padlim poklonili predstavniki ukrajinske in gruzijske ambasade.

Že res, da  je udeležencem nekaj prigodnih besed namenil soboški župan Aleksander Jevšek, ki je povdaril, da drugod spomenike podirajo (morda je imel v mislih Poljsko), v Murski Soboti pa jih gradijo in da je bila pred spomenikom častna straža SV, ampak v delovnih uniformah, umanjkali pa so prapori Združenja za vrednote NOB, morda tudi Lipičevih veteranov in še koga. Jutri bo vse drugače, ko se bo spominu na padle sovjetske vojake poklonil ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev. Takrat bo poleg župana Aleksandra Jevška in njegove suite tudi podpredsednik vlade v odhajanju in  predsednik SD Dejan Židan, vihrale bodo partizanske in ruske zastave, tudi prapori Lipičevih veteranov in združenja Sever, slovenska vojska pa bo za častno stražo poslala enoto gardistov in ne le dva vojaka v delovnih uniformah.

Slovenci smo pač, tudi zaradi naše povsem neuravnovešene zunanje politike, ki se je zaradi Karla Erjavca povsem zlizala z ruskimi interesi, neme priče proslavljanju »prvorazrednih in drugorazrednih« zmagovalcev v 2. SV.  V svojem govoru je veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Mihajlo F. Brodovič kot predstavnik  »drugorazredne« zmagovalke Rusom poslal jasna sporočila o zmagovalcih v drugem svetovnem vojnem spopadu, pa tudi o tem, da so Rusi ves čas agresorji in okupatorji ukrajinskega ozemlja. Teh njegovih besed slovenski dominantni mediji prav gotovo ne bodo objavili, zato pa jih objavljamo na našem V FOKUSU.

» Spoštovani, 8. maja 1945 smo po 6 let trajajoči vojni naposled dočakali mir. Ukrajina se je leta 2015 pridružila evropskim državam ob praznovanju Dneva spomina in sprave, kar sicer v ničemer ne zmanjšuje pomena našega praznika – Dneva zmage nad nacizmom. Že marca 1939 so Ukrajinci v Zakarpatski regiji kot prvi občutili  zlo prihajajoče tragedije. Septembra istega leta je več kot 100 tisoč Ukrajincev v sestavu poljske armade pričelo boj proti nacističnemu okupatorju. Ukrajinci so se bojevaliv sestavu Rdeče armade, sovjetskih partizanskih enot, pa tudi v uporniških skupinah evropskih držav in kot pripadniki kanadske, ameriške, avstralske, britanske in ukrajinske uporniške vojske. H končni zmagi so pripomogle desetine milijonov Ukrajincev v zaledju front. In to naj si zapomnijo tisti, ki bi radi zmanjšali vlogo Ukrajincev v protihitlerovski koaliciji ter osvoboditvi celotne Evrope od rjave kuge. To je bila in bo tudi naša zmaga!

Maja 1945 priborjene svobode takrat niso doživeli vsi narodi. Sovjetska zveza je osvobodila, nato pa zasužnjila osrednji in vzhodni del Evrope, ustvarila prikladno poimenovanje socialistično taborišče, ki  ga je z železno zaveso ločila od svobodnih držav. Konec osemdesetih je ta padla, Ukrajinci pa smo z lanskim sklepom Sveta Evrope  dočakali zgodovinski trenutek, ko je začel veljati liberalni vizumski režim ob vstopu v šengensko območje, ki pomeni naše dokončno vrnitev v enoten evropski civilizacijski prostor.

V drugem svetovnem vojnem spopadu je umrlo kakih 65 milijonov ljudi, od tega od osem do deset milijonov Ukrajincev. Več kot dva milijona ukrajinskih deklet in fantov je bilo pregnanih na prisilno delo  v koncentracijska taborišča. Vendar si za razliko od Moskve velike zmage ne lastimo, ne odrekamo drugim pomembnega deleža pri zmagi nad nacizmom.

Tudi danes smo Ukrajinci, tako kot med drugo svetovno vojno, na na prvi bojni liniji. Prav na našem ozemlju se je odprla fronta boja za vrednote demokracije, pravne države ter svobodnega sveta. Pogumu ukrajinskih vojakov in prizadevanju naše diplomacije gre hvala, da smo uspeli ustaviti rusko aktivno vojaško agresijo, ki pa še vedno širi okupacijo na predel ukrajinskega Donbasa. Ruska hibridna vojska, gre za pripadnike ruske vojske, ki se v Ukrajini borijo brez oznak ruske vojske, krši vse sporazume o prekinitvi ognja. Prepričan sem, da ni varne evropske prihodnosti brez miru na meji med Rusijo in Ukrajino. Potrebni bodo učinkoviti ukrepi globalnega vpliva na Moskvo, da spozna, da je mir edina možnost za vse.«

 

 

Mogoče vam bo všeč