Nekategorizirano

Umetnost in narava z roko v roki-4 tradicionalna kiparska kolonija na Rogli je končana

Tudi letos, med 27 julijem in 2 avgustom na Rogli v idiličnem in idealnem okolju za ustvarjanje, je že  četrtič   potekala  kiparska kolonija na Rogli. Zaradi korone letos  niso gostili   madžarskih kolegov. Prisotni in delovni kiparji  z zamislimi poleg lika morajo dati  tudi  občutek pristnosti ustvarjenemu liku, stvari, rastlini. Ta  mora izhajati iz okolja v katerem mojstri kiparji delajo. Štirje kiparji  ki so tukaj ustvarjali neponovljive umetnine  so : Albert Krajger likovni pedagog iz Pliberka v Avstriji, Zvonko Hren iz Slovenj Gradca, Rudolf Novak iz Mežice in vodja kolonije Alojz Grabrovec iz Rogatca.

Ob koncu, so seveda in ob želji po ponovnem snidenju naslednjem letu v še večjem številu, so nam mojstri kiparji predstavili umetnine. Aloj Grabrovec je pričaral gorskega kolesarja, Albert Krajger  iz Avstrije ovce na gorski paši, Zvonko Hren, dobrohotnega škrata in Rudolf Novak, gorsko in obenem zdravilno rožo arniko. 


							Po končani koloniji izdelki, umetnine, ki so nastali  na Rogli, tukaj tudi ostanejo kjer so pravzaprav »doma«. Ostanejo v trajno last  in kot razstavni eksponati na prostem pravzaprav bogatijo in popestrijo vsak ure in dneve  gostom in turistom, ki pridejo na Roglo, obenem vzgojno vplivajo  na naraščajnike pa tudi na odrasle, ki pridejo sem  pogledati kaj se dogaja  ali preprosto, posebej v sedanjem času, na sprostitev  in svež zrak. Rogla in njena narava ter  vse  kar je povezano  z aktivnem preživljanjem časa    je na dosegu roke, za vse generacije.

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč