Nekategorizirano

Ujeli tihotapca psov s 107 pasjimi mladiči

Iz soboške Policijske uprave so nam posredovali informacijo o nevsakdanjem policijskem “ulovu!” Tokrat ne gre za ilegalne migrante, temveč so se v policijskem primežu znašli tihotapci pasjih mladičev. Štirinožne kepice verjetno izvirajo iz pasjih vzrejnih legel v državah vzhodne Evrope, po vsej verjetnosti kupljeni za majhen denar, v Italiji pa bi jih prodali za masten denar.

Policisti  Policijske  postaje  za  izravnalne  ukrepe  Murska  Sobota so v 14.9.2018  ob 11.45 uri na avtocesti iz smeri Pinc proti Mariboru v bližini izvoza  Gančani  zaustavili  in  kontrolirali  45-letnega voznika tovornega vozila  znamke  Iveco  in 50-letnega sopotnika, oba državljana Italije. Pri pregledu  listin  in  zunanjosti  vozila je bilo najprej ugotovljeno, da na vozilu ni veljavne vinjete, kot prometno dovoljenje pa je voznik izročil le kopijo, za kar mu je bila izrečena globa.

Med postopkom se je iz tovornega prostora vozila slišalo množično cviljenje živali.  Voznik  je bil pozvan, da odpre vrata tovornega prostora. V vozilu so  bili  nameščeni  večji in manjši zabojniki. Pri pogledu v zabojnike  je bilo  v  le-teh  polno pasjih mladičev. Psi so bili stlačeni v zabojnike in zaprti  v kletke, kjer ni bilo posod z vodo in hrano. Med postopkom je bilo ugotovljeno,  da  tujca  nezakonito  prevažata  107  pasjih  mladičev,  med katerimi  je  eden poginil.  Na vprašanja, če imata ustrezne papirje sta na vpogled dala le 18 potnih listov za pse.

Policisti  so  obvestili pristojno inšpekcijo VURS, ki je postopek prevzela in  pse  odvzela,  ter  jih  namestila v zavestišče za živali. Podan je bil predlog   pristojnemu  prekrškovnemu  organu  Uprava  RS  za  varno  hrano, veterinarstvo  in  varstvo  rastlin.  Tujcema bo izdana odločba pristojnega prekrškovnega inšpektorja in globa v višini 800 evrov.

Po nestrokovni oceni bi tujca s prodajo psov zaslužila okrog 60.000 evrov.

Mogoče vam bo všeč