Nekategorizirano

Knjiga Prevarani sokoli razblinja še enega od mitov zgodovine zmagovalcev

Nocoj je bilo žal maloštevilno občinstvo v dvorani soboške PIŠK deležno izjemne učne ure o zgodovini slovenskega Sokola. Avtorja lani objavljene knjige, monografije Prevarani Sokoli, dr. Ivan Čuk in dr. Aleks Leo Vest sta postregla z zgodovinskimi dejstvi, pričevanji in spomini nekdanjih članov Sokola, na podlagi katerih  sta razblinila še enega od zgodovinskih mitov, ki jih je spisala “zgodovina zmagovalcev”.

V obsežnem delu sta predstavila, kako je že 1932. leta Komunistična partija,ki je delovala v ilegali, sklenila, da z vključevanjem svojih članov prevzame Sokole v svoje vajeti. Zgodovinska “resnica” o tem, kako so bili Sokoli med soustanovitelji OF oziroma PIF aprila 1941, se skozi dokumente pokaže kot partijsko zgodovinski nateg. V PIF so se pridružili nekdanji vidni člani Sokola, ki so jih prav zaradi komunistične ideološke dejavnost med članstvom iz organizacije izključili že 1939.leta. Partija, ki je sledila Leninovi dogmi o prevzemu oblasti skozi revolucijo, je v svoje vrste privabila kakih 15% članov sokola, veliko njih je zaradi telesne pripravljenosti delovalo v tako imenovanih likvidatorskih trojkah VOS-a. Sokoli se niso pridružili OF, že maja 1941 so ustanovili SVS, Sokolski vojni svet, avgusta istega leta tudi Sokolsko legijo, ilegalno paravojaško enoto, usmerjeno v sodelovanje z zahodnimi zavezniki in proti okupatorju. In ker se Sokolska legija ni hotela pridružini partizanom, je pri Grčaricah doživela uničenje, njenega komandanta Pavla Vošnarja pa so komunisti na Kočevskem procesu obsodili na smrt in justificirali. 

Konec so Sokoli doživeli 1945. leta, ko so po vojni sklicali sokolski zbor, ki so se ga udeležili le člani OF in se ukinili.

V zadnjih letih se Sokoli na Slovenskem znova prebujajo,članstvo v društvih počasi, a vztrajno raste. Vrednote, ki so jih zagovarjali predvojni Sokoli, telesna pripravljenost, domoljubje, nravstvenost in demokratičnost, so temelji, na katerih sedanje vodstvo skuša graditi razvoj Sokola. Tudi s pomočjo knjige Prevarani sokoli.

Mogoče vam bo všeč