Nekategorizirano

Na EU parketu hrvaška diplomacija izigrala slovensko, ki sta jo vodila Erjavec in Cerar

Prvi podpredsednik EK Frans Timmermans (S&D) je prvi pristojen v EK za spoštovanje prava EU – njegova vloga pri neupoštevanju mnenje pravne službe EK v zvezi z arbitražo SLO -CRO? Odziv evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na razkritje časnika Spiegel o mnenju pravne Službe Evropske komisije o arbitražni razsodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško¸

 Evropska komisija (EK) je koalicija 3 političnih skupin: EPP, S&D in ALDE. In ker je v EK prvi, ki je pristojen za področje spoštovanja prava EU prvi podpredsednik EK g. Frans Timmermans, je to najprej vprašanje predvsem zanj, za evropsko poslanko Tanjo Fajon (SD/ S&D), ki pripada isti politični skupini kot g. Timmermans, kot tudi za predsednika SD Dejana Židana. Pa tudi za edino slovensko evropsko komisarko in članico kabineta Evropske komisije go. Violeto Bulc (ALDE), ki bi na kolegiju EK lahko zahtevala Žal nisem vedel za obstoj tega uradnega pravnega mnenja EK, so pa krožile neuradne govorice takrat, da se nek interni dokument EK pripravlja, ki naj bi bil osnova za odločanje EK o tem, ali gre za nespoštovanje prava EU s strani Hrvaške, saj je bila takrat točka, ko bi lahko EK ugotovila sama, da gre za kršitve prava EU in da bi lahko šla EK v postopek, a se zato v EK niso odločili. Evropski poslanci pa nismo imeli dostopa do tega dokumenta, o katerem smo, vsaj zase lahko trdim, izvedeli iz objave časnika Spiegel in poročanja slovenskih medijev v zadnjih dneh o tem.

Torej, pri EK gre za kolektivni organ, ki je sestavljen iz treh političnih skupin, pri njenem delu na področju oblikovanja stališča EK evropski poslanci nismo bili vpeti, pač pa je bila igra oblikovanja tega stališča EK igrana na odnosu obeh vlad – Slovenije in Hrvaške, Komisije in arbitražnega sodišča.

Evropski  poslanci smo, trdim zase, poskušali po svoji močeh izražati stališča Slovenije v zvezi z arbitražno razsodbo, a na koncu se je EK odločila, da dvigne roke, namesto da bi se sama opredelila na osnovi svojega lastnega in jasnega strokovnega internega dokumenta.

Več kot očitno je, da sta na zunanjepolitičnem parketu hrvaški premier Plenković in hrvaška diplomacija žal nadigrala slovensko, ki sta jo vodila dr. Miro Cerar in g. Karl Erjavec.

Bomo pa to vprašanje vsekakor odprli na poslanski skupini EPP Group v Evropskem parlamentu.

Sam osebno žal nisem vedel za obstoj tega uradnega pravnega mnenja EK, so pa krožile neuradne govorice takrat, da se nek interni dokument EK pripravlja, ki naj bi bil osnova za odločanje EK o tem, ali gre za nespoštovanje prava EU s strani Hrvaške, saj je bila takrat točka, ko bi lahko EK ugotovila sama, da gre za kršitve prava EU in da bi lahko šla EK v postopek, a se zato v EK niso odločili. Evropski poslanci pa nismo imeli dostopa do tega dokumenta, o katerem smo, vsaj zase lahko trdim, izvedeli iz objave časnika Spiegel in poročanja slovenskih medijev v zadnjih dneh o tem.

Mogoče vam bo všeč