ocenejalna komisija
ljudjeLokalnoTurizem

Turizem:«Ocenjevalna komisija natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna obiskala Celje«

Nominiranci znani septembra, zmagovalci novembra na Dnevih slovenskega turizma

V sklopu akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna (MDLG) je danes Celje obiskala štiričlanska ocenjevalna komisija Turistične zveze Slovenije (TZS), ki si ogleduje in ocenjuje urejenost večjih in manjših mest, zdraviliških krajev in drugih tekmovalnih kategorij v tradicionalni akciji turistične zveze. 

 

Člane komisije, ki so si samostojno več ur ogledovali mesto, smo dopoldan sprejeli v Tehnoparku Celje, kjer jih je pozdravil podžupan Mestne občine Celje (MOC) Vladimir Ljubek. V pogovoru s člani komisije so sodelovali še mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje, Andreja Erjavec, direktorica Tehnoparka Celje, Jože Krulec, direktor JP Zelenice ter predstavniki MOC in Zavoda Celea.

 

Komisijo so med drugim zanimale novosti v mestu in večji projekti v prihodnosti. Predstavili smo ji projekte in ukrepe na področju urejanje zelenih površin, kot so vzpostavitev Parka drevesCE, skrb za drevesa v ostalih delih mesta ter zalivalne vreče in cvetličenje mesta. Prav tako smo izpostavili dosežke na področju trajnostne mobilnosti, širitev sistema KolesCE in javnega avtobusnega mestnega prometa Celebusa, kjer razmišljamo tudi o nakupu novih električnih avtobusov.

Gostom smo predstavili še nov trg na tržnici, obnovo Pelikanove hiše in prostorov na Starem gradu Celje, preoblikovanje nekdanjega slovenskega pokopališča na Golovcu v spominski park.

 

Člane komisije smo seznanili, da smo od lanskega obiska komisije predali namenu dvoje novih javnih sanitarij v mestu, Toilet v Razlagovi in mobilno sanitarno enoto pri Turški mački.

 

Direktorici obeh javnih zavodov sta komisijo seznanili s pestro vsebino Tehnoparka in turističnih atrakcij, ki so na voljo obiskovalcem Celja, ponudbo pa bodo v prihodnje še bogatili.

 

Seveda so komisijo zanimali tudi načrti v zvezi z visečim mostom, pri čemer je podžupan pojasnil, da so izdelani vsi potrebni projekti, da je pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje, da imamo že pridobljenih del nepovratnih sredstev in da pričakujemo rezultat razpisa za še druga sredstva za sofinanciranje projekta.

Vladimir Ljubek in Andreja Vesel

Komisija TZS bo ocenjevanje slovenskih mest in krajev končala predvidoma sredi septembra, po pregledu poročil pa bodo znani nominiranci v enajstih kategorijah.

Zmagovalci bodo predstavljeni na zaključni slovesnosti v okviru Dnevov slovenskega turizma (DST), ki bo letos od 15. do 17. novembra v Laškem.

Andreja Vesel, vodja ocenjevalne komisije TZS, ki je obiskala Celje:»Ob našem obisku na terenu predvsem pogledamo gostoljubnost, urejenost, javno infrastrukturo, seveda nas zanima tudi turistična ponudba. Osredotočamo se na trge oziroma samo središče mesta, sicer pa nas zanima celostna podoba mesta. Preden komisije pride na teren, pregledamo poročilo iz prejšnje sezone, potem preverimo odpravljanje pomanjkljivosti, če so bila priporočila upoštevana, ali mesto napreduje na vseh področjih.«

 

Kdor zna, zmore in želi dobro svojemu kraju, se mu na koncu poplača delo in prizadevanje.

Vane T. Costa

vir in foto:moc

Mogoče vam bo všeč

Več v:ljudje