Nekategorizirano

Turčija pošilja ladje: grška vojska v pripravljenost

Turčija je danes napovedala pošiljanje ladij za iskanje naftnih in plinskih nahajališč na spornem območju vzhodnega Sredozemlja, povečala bo napetosti s sosednjo Grčijo in ignorirala pozive držav Evropske unije, naj tega ne stori.

Grška vojska je v pripravljenosti, je bilo najavljeno v Atenah. Turške oblasti navajajo, da bodo raziskovalno ladjo Oruk Reis in dve pomožni ladji do 2. avgusta poslali južno od grških otokov Rodos, Karpathos in Kastelorizo.

– Turčija je povečala svojo agresijo proti Grčiji, Cipru in EU kot celoti – je dejal grški premier Kyriakos Mitsotakis.

Čeprav sta zaveznici Nata, Grčija in Turčija nasprotujeta pravici do izkoriščanja plina in nafte v regiji.

EU in ZDA so vse bolj kritične do Ankare, ker namerava raziskave razširiti na področja, ki jih Atene menijo za svoje.

Nemška zunanja ministrica, Heiko Mas, ki je danes na obisku v Atenah, je Turčijo pozvala, naj se izogne ​​”provokativnim akcijam” in se pridruži pogajanjem z EU.

– Imamo zelo jasno stališče, mednarodno pravo je treba spoštovati. Zato je napredek v odnosih s Turčijo mogoče doseči le, če se Ankara izogne ​​provokacijam v vzhodnem Sredozemlju – je dejala Mas po pogovorih v Atenah z grškim kolegom Nikosom Dendiasom.

Turčija je Grčijo obtožila, da ji poskuša zanikati koristi nafte in plina v Egejskem morju in vzhodnem Sredozemlju, saj trdi, da je treba meje območja za komercialno izkoriščanje izračunati enako od grške in turške obalne črte, ne pa z grških otokov.

Atene to priznavajo kot očitno kršitev mednarodnega prava.

Mogoče vam bo všeč